Anpassad sökning

lördag, september 18, 2010

2008 Dombeya Chardonnay


Med Dombeya från Stellenbosch verkar Kajsa Bergqvist och hennes Kajsa Wines ha knutit till sig en riktig topproducent som borde marschera raka vägen in i Sb:s ordinarie sortiment med flera av sina produkter. Vi har tidigare provart firmans 2007 Shiraz Boulder Road som både Jen och jag gav högsta betyg och detsamma får denna Chardonnay av oss.

Dombeya har lyckats få till en närmast perfekt balans mellan fat och syra, fruktighet och mineral i detta vin där 10% av druvsaften kommer från skörden 2009. Vinet har legat 10 månader på franska fat där 30% var nya.

Av eken återfinns en del i doften tillsammans med smör och mineral. Här finns gula blommor, grönt äppleskal, limezest, grape och galiamelon och en aning omogen ananas.

Vinet har hög, härlig syra som är i bra balans med fatlagringen. Vi hittar citron och lime tillsammans med melon och Granny Smith-äpplen.

En riktigt bra Chardonnay som fortfarande finns att beställa för 139 kronor flaskan.

För en presentation av Dombeya och "systerföretaget" Haskell rekommenderar jag en titt på Niklas Jörgensens blogg MISE EN BOUTEILLE.

Vi dricker vinet till en ugnsrostad majskyckling som vi fyllt med coctailtomater på kvist och vitlök och kryddat med chili, salt och peppar. Till detta en sås med Dijonsenap och ugnsrostade rotfrukter samt lite champinjoner och broccoli.
Ugnsrostad majskyckling med dijonsås, rotfrukter, champinjoner och broccoli.

2 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Kul! Vi beställer en flaska och provar.....

johan p sa...

Ska bli intressant att så småningom få läsa om ni gillade den lika mycket som jag gjorde.