Anpassad sökning

söndag, maj 02, 2010

2007 Antica Terra Pinot Noir


Maggie Harrison säger i en intervju att hon ringde ungefär 70 gånger på en månad innan hon tjatat sig ett jobb hos Manfred Krankl på Sine Qua Non. Det var 1995. Tio år senare flyttade hon till Willamette Valley, Oregon för att göra vin hos Antica Terra som hon också är delägare i.

Frukten till detta vin kommer från fyra vingårdar. Dels Antica Terras egen (53%), dels Shea Vineyard (28%), Croft (9%) och Cherry Ridge (9%). 1280 lådor gjordes 2007.

Vi blir genast förälskade i det här vinet. Doften är bärig med jordgubbar, körsbär, svarta vinbär, hallon och blåbär. Här finns sötlakrits och pepparmynta tillsammans med jordgubbsbugg och en köttig ton.

Smaken är aningen kryddig och mycket bärig. Främst kommer hallon och körsbär. Här finns gott om lakritstoner i form av lakritsrot och anis. Eftersmaken är imponerande lång.

Jag var osäker på om vinet skulle funka ihop med dagens svåra (inte svårlagade) mat med syltade kumquats. Maten är ett experiment med inspiration från australiensiska ankfirman "Luv-a-Duck". För säkerhets skull har jag laddat upp med en flaska Gewurztraminer från Alsace.

Det visar sig att maten fungerar strålande med Antica Terra Pinot Noir men vi måste naturligtvis också testa det franska vinet. Det blir annorlunda men inte bättre och vi återgår till det fantastiska vinet från Willamette Valley.


Kumquatanka

2 pers

1 ankbröst
3 msk hoisinsås
1 dl vitt vin
2 syltade kumquats, skurna i strimlor
2 msk inläggningsspad från kumquatsen
1 msk finhackad bladpersilja
salt
peppar

Skär ett rutmönster på ankbröstets skinnsida. Stek ankbröstet i het panna med skinnet nedåt i några minuter. Vänd och stek köttsidan ytterligare någon minut. Tag köttet ur stekpannan och pensla på hoisinsås. Lägg bröstet i en ugnsfast form och låt det gå klart i ugn 150° tills innertemperaturen når 70°. Låt ankbröstet vila i 5-10 minuter innan det skärs upp.

Häll av ankfettet från stekpannan. Häll på vinet och koka ner till ca hälften återstår. Häll på spadet från kumquatinläggningen och de strimlade frukterna koka ihop och rör i persiljan. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg upp akbröst på en tallrik. Skeda över "såsen". Servera med t ex rösti och stekta champinjoner.


Rösti

2 pers

500 g potatis
50 g smör
2 msk olja
salt
peppar

Koka potatisen knappt mjuk. Häll bort vattnet och låt svalna. Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn. Hetta upp hälften av smöret och oljan i en stekpanna. Lägg i potatis och stek några minuter tills den får fin yta. Salta och peppra. Vänd potatiskakan med hjälp av t ex en tallrik. Lägg resterande smör och olja i stekpannan och lägg tillbaka potatisen när smöret tystnat. Platta till potatiskakan något med stekspade. Salta och peppra även den här sidan och stek färdigt röstin.

Kumquatanka med rösti och champinjoner

7 kommentarer:

Hannah sa...

Hej. Jag och fästmannen skall åka till Willamette Valley i juni, så jag är lite nyfiken på hur du fick tag på detta vin? Jag känner inte igen det från beställningssortimentet på Systemet?

Tack på förhand, ha en bra dag

Vin är min hobby sa...

Jag vill bjuda in dig till vår tävling: Årets Tapaskreatör 2010.

Sex finalister går till final i Stockholm där en jury bestående av kändisar/kockar väljer ut vinnaren som får ett pris värde 5 000:- plus äran och publiciteten förstås. Det blir även en vin- och vinäger provning i samband med finalen.

Reglerna är enkla – det gäller att komponera passande tapasrätter till ett Chardonnay vin från Sydafrika. Läs mer om reglerna på länk nedan.

Tävlingen sker i samarbete med Tasteline och vi hoppas på publicitet från en rad andra medier som förhoppningsvis din blogg kan dra nytta av. Aftonbaldet har lovats förtur för vidare publicering, först och främst fokus på de 6 finalisterna och därefter på det övriga startfältet.

Vår jury består av Mange Schmidt & Wille Craaford (Artister, matälskare och deltagare i Stjärnkocken), Jürgen Grossmann (Krögare Restaurang GQ Stockholm och sparrisfantast) och Simon Källquist (Sommelier och delägare i Concealed Wines AB).

Innan den 10:e maj behöver vi ditt bidrag eftersom röstningen på nätet då påbörjas. Om du har några funderingar är det bara att du mailar eller ringer mig på 0737-099 182. Du kan även gå in på vår hemsida för mer info.

http://www.concealedwines.com/page.asp?pageID=2612

MVH/

Calle Nilsson

Concealed Wines

johan p sa...

Hej Hannah,

Ett besök i Willamette Valley låter jättetrevligt och jag måste erkänna att jag blir lite avundsjuk på dej!

Vinet finns fortfarande i beställningssortimentet men är tydligen slut... Kontakta Gunnar på Divine och hör med dem om det går att skaka fram någon mer flaska: gunnar.nordgren@divine.se

Om vinet jag skriver om finns i ordinarie sortiment eller i beställningssortimentet lägger jag alltid en länk från vinets namn (under etikettsbilden)till Sb:s hemsida.

Trevlig resa!

/Johan P

Anonym sa...

Kumqats + anka, ja varför inte!!
Jag har aldrig provat själv men och andra sidan inte så långt ifrån
anka + apelsin. Vinet låter som en bra Pinot Noir (har aldrig hört talas om det) men det det säger inte så mycket. Mina kunskaper kring USA viner kretsar mer åt deras Brx varianter. Blev bjuden på en Kistler Pinot Noir 2005 för några veckor sedan. Oj vad bra, den klarade "nästan" av lammsteken men Ch Montrose från 1986 passade bättre. Helt klart är att jag måste skärpa mig. Jag gillar Pinot Noir oavsett land. Förutsättningarna är enkla det skall smaka bra ( visst där finns även en plånboksaspekt)./Höganäs

Vintresserad sa...

Ankan med kumquats låter verkligt god! Fin bild också! MVH - Vintresserad

johan p sa...

Vintresserad,

Tack! Jag hälsar Jen som tagit matfotot.

Höganäs,

Den stora skillnaden mellan min rätt och anka med apelsin är sötman i kumquatankan eller snarare i "såsen" och såklart all umami som följer med hoisinsåsen.

Kistler Pinot Noir är knappast några vardagliga saker. Vet du vilken variant det var du testade?

Anonym sa...

Jadå, Kistler Vineyards 2005, thats it. Kamrater i vingänget importerar själva men partiet måste först gå över Danmark. Jag vet inte varför men jag kan alltid fråga. EU regel?/Höganäs