lördag, maj 15, 2010
2007 X Winery Red X
X Winery i Napa har inte någon lång och ärofull historia att luta sig emot och man hymlar inte med att vineriet startades för att "skapa nischade viner som skulle tillgodose behov på marknaden".
2007 Red X är inte det mest komplexa vin vi provat men det överträffar trots det med råge våra förväntningar. Druvorna i vinet består av 60% Syrah, 21% Cabernet Sauvignon och 19% Zinfandel. Av detta har det blivit ett sftigt, fruktigt och något syltigt vin som aldrig blir kladdigt. Red X har smak av svarta vinbär och katrinplommon. Här finns också fattoner och en ryggrad av tanniner. Av de 14,5 procenten alkohol märks ingenting.
Doften är också den mycket bärig med blåbär, björnbär och svarta vinbär. Vi känner av faten och även lite svartpeppar.
2007 X Winery Red X finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr.
Till Red X äter vi en kanin som marinerats i rödvin och till det polenta och haricots verts. Gott!
Rödvinsmarinerad kanin
4 pers
1 kanin, styckad i portionsbitar
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 gula lökar
2 virlöksklyftor, skivade
2 anchochilis eller annan rökt chili
1 lagerblad
1 flaska rött vin
50 g smör
70 g kycklinglever, hackad
70 g fläsk, strimlat
3 dl vispgrädde
salt
peppar
socker
Lägg kaninen i en skål. Hacka en lök, en morot och en selleristjälk. Lägg detta och vitlöken ovanpå kaninen. Smula över chilin och lagerbladet. Håll på vinet. Marinera i ett dygn.
Ta upp kaninbitarna och torka med papper. Skär bort hinnor och senor. Stek i 25 g smör i 10 min. Ta kaninbitarna ur grytan och häll bort stekspadet.
hacka lök. Stek lök och fläsk i lite smör i grytan. Lägg tillbaka kaninen.
Sila marinaden och tillsätt lite i taget i grytan. Koka på svag värme tills kaninen är mör.
Bryn kycklinglevern i 25 g smör i en kastrull.
Koka skivad morot och selleri i lättsaltat vatten.
Ta upp det färdigkokta kaninköttet och koka ner vinet till ca 1-1,5 dl återstår. Häll på grädden och levern och koka ihop. Smaka av med salt och peppar och lite socker. Lägg tillbaka kaninen och strö morot och selleri över. Servera med t ex polenta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar