Anpassad sökning

torsdag, maj 13, 2010

2009 Lagar de Forneros Albariño Rías Baixas Lagar de Cervera


Jag diskuterar med Den långe Jugoslaven om vad för vin som kan fungera till kvällens mat, jordärtskockssoppa med stenbitsrom och även om mina förlag på Chenin Blanc och Pinot Blank faller i god jord menar han att det för tillfället inte finns något vin med dessa druvor på Sb som är speciellt bra.

Istället föreslår han en spansk Albariño och så får det bli! (Han lämnade dock en brasklapp om att han inte hade koll på den aktuella årgången av Lagar de Cervera.)

Vinet fungerar förträffligt ihop med maten men på egen hand faller det inte mej direkt på läppen. Jag tycker att syrorna är alltför klumpiga och skulle gärna se att vinet var lite slankare med mer frukt och elegans.

2009 Lagar de Cervera doftar grapefruktskal, päron, gröna äpplen, nyklippt gräs och Jen föreslår också sommarregn. Vi diskuterar detta lite och enas så småningom i alla fall om våt sten.

I den ganska blommiga smaken finns det vingummi, gröna äpple och gråpäron. Ett OK vin som alltså passar förträffligt till maten.


Jordärtskocksoppa med stenbitsrom

4 pers

700 g skalade jordärtsskockor
purjolök, den nedre vita delen
1 liter vatten
salt
1,5 msk vetemjöl
1 msk smör
2 äggulor
1 dl lätt crème fraîche
1 msk citronsaft
vitpeppar
purjolök, finskuren till garnering
200 g stenbitsrom
olivolja
svartpeppar

Skär jordärtsskockor och purjo i småbitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet. Häll av vattnet men spara det. Purea jordärtsskockor och purjolök med stavmixer. Späd med kokvattnet till lagom konsistens (8-10 dl). Rör i mjölblandningen. Koka upp och sjud några minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa ihop äggulor och crème fraîche och rör ner detta i soppan. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp i tallrikar och garnera med finskuren purjo och stenbitsrom. Ringla över lite olivolja och avsluta med nymald svartpeppar.

Jordärtskocksoppa med stenbitsrom

Inga kommentarer: