Anpassad sökning

fredag, januari 08, 2010

Shipyard Brewing Company Smashed Pumpkin


Dagens käk blir en förenklad variant av den vietnamesiska nationalrätten Phở och till den är det inte lätt att hitta passande vin. Därför satsar vi med hjälp av Regeringsgatans ölexperter på en fruktig och kryddig amerikansk ale istället. Det visar sig fungera riktigt bra.

Smashed Pumpkin från Shipyard Brewing Company i Portland ingår i bryggeriets "Pugsley's Signature Series" som fått namn efter Shipyards chefsbryggare Alan Pugsley. Smashed Pumpkin doftar faktiskt lite pumpa och har smak med bland annat kanel och ingefära - två av ingredienserna i nudelsoppan.

Soppan som är standard på alla vietnamesiska restauranger kokas självklart på ben men i receptet nedan som DN:s Monica Eisenman föredömligt förenklat ska det vara buljong istället. Jag gör den på kalvfond.

Senaste gången jag åt Phở på restaurang serverades örterna helt enkelt så att vi fick in några ruskor av bland annat koriander och varsin sax!


Phở

4 pers

2 liter köttbuljong
ca 20 g färsk ingefära
2 stjärnanis
1 kanelstång
2 nejlikor
200 g breda risnudlar
250 g biff i skivor
½ dl fisksås
3 dl färska böngroddar
2 salladslökar, tunt skivade
1 dl thaibasilika, hackad
1 dl mynta, hackad
1 dl koriander, hackad
2 limefrukter i klyftor
asiatisk röd chili,finhackad

Koka upp buljongen. Skala ingefäran och lägg ner tillsammans med stjärnanis, kanelstång och nejlikor i buljongen. Låt sjuda utan lock i ca 30 minuter. Koka nudlarna. Häll av vattnet och fördela i stora soppskålar. Skär biffen i tunna skivor och lägg i soppskålarna med nudlar. Sila bort kryddorna från buljongen och tillsätt fisksåsen. Häll upp den heta buljongen i skålarna. Toppa med böngroddar och salladslök. Servera med de färska örterna, limeklyftor och chili bredvid.

Inga kommentarer: