Anpassad sökning

lördag, januari 16, 2010

2007 Windsor Sonoma Zinfandel Private Reserve California


I dag lagar vi mat och väljer vin utifrån en sås inköpt i New York av doktor Nilsson. Såsen är en "Roasted Garlic, Peanut Sauce" från Stonwall Kitchen.

Stonewall Kitchens produkter finns att köpa i Sverige men är kanske inte alltid så lätta att hitta. Enklare då när ens vänner drar på semester till USA och kommer hem med en flaska i present!

Vi kombinerar såsen på ganska klassiskt vis med kycklingfilé på spett och en nudelsallad och eftersom vi är sugna på rött finns det i vårt tycke inte många alternativ till enkel Zinfandel.

Vi provar därför 2007 Windsor Sonoma Zinfandel Private Reserve California som kom i oktober och som följaktligen ska finnas i Sb:s sortiment under minst ett år.

Vinet blir en fullträff till den småheta asiatiska maten men frågan är om det har någon framtid på Sb:s hyllor. På egen hand imponerar det nämligen inte och jag undrar hur många enkla zinviner som får plats i sortimentet. Men för allt i världen, släng ut de sämsta som till exempel Gnarly Head och låt Windsor Sonoma vara kvar. Jag föredrar ändå Clines blend eller Ravenswoods variant om det ska vara ett billigt grillvin.

Men som sagt, ska det vara lite mer hetta i maten och det ska serveras rött vin fungerar det utmärkt med en zin med måttlig sylthalt och lite alkoholkrydda.

Windsor Zinfandel doftar björnbär, blåbär och massor av solsken men här finns också sour cherries, peppar, örter och vanilj.

Smaken är aningen syltig och här finns lite svartpeppar-kryddighet från alkoholen (14%) men inte så att det stör. Mörka, solmogna bär som björnbär och körsbär finns det såklart gott om men också lite viol och örter.


Den goda jordnötssåsen
från Stonewall Kitchen


Kycklingspett med sesamfrö och nudelsallad


2 pers

2 kycklingfiléer
3 msk sesamfrö
1+2 msk olja
2 msk sweet chilisås

Rosta sesamfröna i torr stekpanna. Dela kycklingfiléerna på längden. Stek dem i lite olja några minuter. Låt svalna. Blanda 2 msk olja med sweet chilisås. Trä kycklingen på spett som blötlagts. Pensla på glazen och strö över sesamfrö. Grilla i ugn på maximal grillvärme några minuter tills de får fin färg.


Nudelsallad

150 g breda risnudlar
75 g sockerärtor
1 morot
1 zuccini
1 dl mynta hackad
1 dl koriander, hackad

Koka nudlarna. Strimla morot och zuccini med till exempel potatisskalare eller osthyvel. Undvik att ta med kkärnhuset på zuccinin. Blanda allt och häll över dressingen.


Dressing
3 msk neutral olja
2 msk risvinäger
1 asiatisk röd chili, finhackad
sesamolja
fisksås
ev lime

Blanda olja, vinäger med chilin. Smaksätt med sesamolja, fisksås och ev pressad lime.

3 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej JohanP, har du möjligen provat SB 2406 Windsor Sonoma Alexander CabSauv för 129 pix? Den lär vara bra i ny årgång 2007... men jag har inte hittat eller haft möjlighet att prova än. Trots mina preferenser för halvgammal Bordeaux så uppskattar jag även en bra Cali-Cab, men de är ofta rätt så kostsamma. Denna skulle kunna vara ett lämpligt husvin-alternativ parallellt med Collection-du-Rhone från Vacqueyras.

johan p sa...

Hej Vintresserad! Nej, jag har inte provat den än men kanske till helgen? Har inte letat info om den men det låter bra att du hört att den ska vara bra. Trevligt med en schysst Sonoma Cab för det priset.

Frankofilen sa...

Vi har druckit nollsexan, men jag orkade inte blogga. Kanske lite anonym, men inte så dum egentligen, mycket frukt och fat förstås men inte så det kantrade helt. Borde väl vara i din smak, Johan? Nollsjuan måste förstås provas med tanke på årgången. Vinet säljs för övrigt för $30 via producentens vinklubb...