Anpassad sökning

söndag, januari 10, 2010

2008 Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese


Selbach-Oster i Zeltingen producerar varje år ca 9500 lådor vin. Nästan allt är självklart Riesling men firman gör också en liten skvätt Weissburgunder. Egendomen har sysslat med vin ända sedan mitten på 1600-talet och har i dag ett mycket gott rykte i hela världen.

Vinet från 2008 som vi dricker till en ganska het rätt med mycket syra är givetvis väldigt ungt och skulle säkert tjäna på att ligga sisådär en tio år i källaren men det fungerar bra också nu.

Doften är klassiskt mineralig med inslag av vita blommor, päron, tropisk frukt och danskt citronvand.

Den ganska söta men friska smaken innehåller liksom doften framför allt päron men vi hittar också inte helt mogna krusbär, mineral och en ton som påminner om saffran. Gott är det hur som helst och jag kan inte låta bli att förundras över hur bra det funkar med het mat och söt Riesling.


Asiatisk citruskyckling

2 pers

2 kycklingfiléer
0lja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, halverad och strimlad
4 vårlökar, grovt skurna
2 stjälkar citrongräs
1 citron
1/2 dl fisksås
1 röd thaichili, hackad med kärnor och mellanväggar
1 dl kokosmjölk
1/2 dl cashewnötter
holy basil, hackad

Rosta cashewnötterna i torr stekpanna. Låt svalna och hacka grovt. Skär kycklingfiléerna mycket tunt. hetta upp wokpanna eller motsvarande med olja tills det blir riktigt hett. Fräs kycklingen i pannan någon minut. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare en stund. Skär citrongrässtälkarna i två eller tre bitar och banka lätt på dem med handtaget till kniven. Lägg i woken tillsammans med saft från citronen, fisksås, chili, vårlök och kokosmjölk. Koka upp. Strö över cashewnötter och hackad basilika. Servera med kokt ris.

Inga kommentarer: