Anpassad sökning

fredag, januari 15, 2010

2006 ZD Wines Chardonnay


Kalifornisk Chardonnay med frukt från svala kustområden i Carneros, Sonoma, Monterey och Santa Barbara som inte faller mig eller Jen alls på läppen. De 10 månaderna som det här vinet tillbringade i fat av amerikansk ek har lämnat så djupa spår att det i stort sett raderat allt annat.

Men till en början är det dock mungiporna upp som gäller. Doften är nämligen klart angenäm med främst tropisk frukt och äpple. Här är faten lite mer diskreta och lurar i bakgrunden tillsammans med burksparris.

Det är först när vinet kommer in i munnen som det för oss ganska totalt skär sig. Här handlar det om ek, ek och ännu mera ek. Anstränger vi oss kan vi pressa fram lite smak av melon, färsk champinjon och plåtburk. Norman deLeuze och Gino Zepponi som grundade ZD Wines fick tillstånd att göra vin i Napa 1969 och man har varit en av föregångarna när det gäller organisk odling. Något som inte betyder någonting när vinet smakar så här tråkigt!

Maten vi åt till var penne med parmesan, korv från Taylor and Jones och en salsa med tropisk smak från mango och kokosmjölk.


Tropisk salsa med champinjoner

4 pers

150 g champinjoner, skuren i kvartar
2 msk smör
salt
peppar
1/2 msk balsamvinäger
2 avokados, skurna i grova bitar
1 mango, väldigt lite mogen skuren i bitar
4 salladslökar, skurna i bitar
2 tomater, urkärnade och grovhackade
1 asiatisk chili, hackad
1/2 dl kokosmjölk
1 dl koriander, hackad
1 dl cashewnötter, rostade och grovhackade

Stek champinjonerna i smör. Salta och peppra och häll på vinägern. Ställ åt sidan. Blanda avokado, mango, salladslök, tomat och chili med svampen i en skål och vänd försiktigt ner kokosmjölken. Avsluta med att strö över nötter och koriander.

Inga kommentarer: