Anpassad sökning

lördag, januari 23, 2010

2002 Palmer & Co Champagne Millésimé


Jenny vill äta fisk och dricka Champagne så vi tar fram sjötunga från frysen och en billig Champagne från källaren (nåja, det är så klart svårt att kalla årgångschampagne för billig). Till de stekta enkelpanerade fiskfiléerna rör vi ihop en kall sås på stenbitsrom och på ett enkelt sätt har vi en lyxig festmiddag.

Palmer & Co:s Millésimé från 2002 är gjord på 50% Pinot Noir, 45% Chardonnay och 5% Pinot Meunier och är knappast någon stor Champagne. I doften hittar vi päron, citrus, gula blommor, mycket mineral och aningen hasselnöt.

Smaken är frisk och ganska brödig. Vi enas om att det är fingermariekex som kommer närmast. Konstigt att vi inte hittade något av det alls i doften. Vidare finns det citrus och gula plommon i smaken. Habilt bubbel men inte särskilt upphetsande.


Romsås

2 dl crème fraîche
100 g rom (valfri sort, vi använder stenbitsrom)
1/2 citron, saften
15 g gräslök, hackad
35 g dill, hackad
svartpeppar

Blanda i en skål. Smaksätt med svartpeppar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur skiljer man på aromen av fingermarie och vanliga runda mariekex? ;)

johan p sa...

jag upplever fingervarianten som sötare och med mer vaniljarom.

Vintresserad sa...

Kanske är du lite tidigt ute? Min erfarenhet av Palmers 1996a (en 4-5 flaskor de senaste ca 4 åren) är att den sista smakat klart bäst. 1996 är väl kanske ett lite bättre år än 2002, men kanske blir 2002an intressantar om en 3-4 år. Vad tror du? Ngn annan som provat 2002 (kanske tom parallellt med 1996)? Priset är ju förhållandevis bra för en årgångschampagne.

johan p sa...

Du har så rätt och jag har lagt undan några flaskor för framtida bruk. Funderar på magnum innan de tar slut.