Anpassad sökning

söndag, januari 24, 2010

2004 Morisfarms Morellino di Scansano Riserva

2004 Morisfarms Morellino di Scansano Riserva

Lördagskväll och det blir en liten mix av Italien och Spanien. Morrelino di Scansano och pizza från Italien men fyllningen på pizzan kommer från Spanien. På den ena har vi köttig chorizo och på den andra jamón serrano. Gott!

Jag är pinsamt okunnig om italienska viner och druvor men Sangiovese har jag åtminstone ett förhållande till och Morellini sägs vara en klon av Sangiovese. Man behöver inte vara särskilt bevandrad i det italienska språket för att räkna ut att Morellino betyder "det lilla körsbäret". Vendemmia kallas en del av kusten i Toscana. Vår flaska köptes i Milano för några år sedan och kostade ca €20.

90% av druvorna i vinet ska enligt Morisfarms vara Sangiovese och 10% "other varietals". I senare årgångar ska dessa vara Merlot och Syrah men för 2004:an uppges detta inte.

Doften avslöjar att vi har ett vin med hög syra framför oss. Här finns gott om både röda och mörka bär som körsbär och svarta vinbär men också sekundäraromer av trä, smördeg, mandel och jord.

I munnen är det mycket riktigt gott om syra, Här finns röda körsbär men även torkade plommon och mörka skogsbär. Vinet är mjukt men en del torra tanniner tittar fram mot slutet som inte är speciellt långt.

Att Morellino är en bra kamrat till pizza är både Jen och jag helt på det klara med!