Anpassad sökning

söndag, december 20, 2009

2008 Qupé Bien Nacido Cuvée

Robert N. Lindquists 2008 Qupé Bien Nacido Cuvée är en blend bestående av 50% Viognier och 50% Chardonnay, till största delen från vingården Bien Nacido där också vineriet som Qupé delar med Au Bon Climat ligger. Den nästan 250 ha stora Bien Nacido Vineyard levererar också druvor till flera andra välkända vinfirmor bland annat Ojai och Sine Qua Non för att nämna några.

Viognierdruvorna i detta vin plockades supermogna medan Chardonnaydruvorna tvärtom var precis i början av mogningsfasen. Allt för att få till bra balans, rätt syra och alkoholhalt. Gott blir det hur som helst!

Qupé själva rekomenderar vinet till asiatiska smaker och jag letar upp ett recept på en rätt utan massor av hetta från Minh Du Alnengs spännande men dåligt korrekturlästa kokbok "Äta ris - Maten och livet i Vietnam". Det fungerar riktigt bra och vinets ganska markerade syra harmonierar fint med syran i maten.

Doften i Bien Nacido Cuvée är fruktig med gula äpplen, ananas och grape men här finns också en hel del mineral. I munnen är vinet ganska oljigt och smakmässigt återkommer mineralen tillsammans med grape och något kemiskt, kanske parafin? Vinet har en frisk och fräsch syra och lång eftersmak. Det har legat 5 månader på neutrala franska ekfat. Sammanlagt gjordes 1765 lådor.


Entrecôte i Ananasfundue (Bo nhúg thom)

2 pers

3 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten röd asiatisk chili, finhackad (kärnor och mellanväggar borttagna)
1 stjälk citrongräs, finhackad
3 msk matolja
1 ananas, skalad och skuren i bitar
1 lime, saften
1 msk fisksås
1 dl vatten
2 tunna skivor av entrecôte, strimlade
1 gul lök, strimlad

TILLBEHÖR

1 carambole, skivad (vi lyckades inte få tag på någon och gjorde helt om. Hemma hade vi mogen avocado och tog det istället.)
1/3 gurka, skuren i ca 3 cm långa stavar
1 stort knippe Holy Basil, grovhackad
1 stort knippe koriander, grovhackad
rispapper
ananassås (se nedan)

Bryn vitlök, chili och citrongräs i en kastrull. Pressa med handen saften ur ananasen ner i kastrullen. Tillsätt limesaften, fisksås och vatten. Koka upp. Tillsätt kött och lök och sjud någon minut tills köttet är klart.

Serveras inrulladt i rispapper med tillbehören.

Enligt Minh Du Alneng ska köttet tillagas i fonduegryta på bordet men vi har ingen sådan och gör det helt enkelt i kastrull på spisen vilket fungerar jättebra.


Ananssås (Mam thom)

100 g krossad ananas på burk
1/2 röd asiatisk chili, finhackad (utan kärnor och mellanväggar)
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
3 msk fisksås
1 tsk limesaft

Kör allt i mixer. Klart!

Båda recepten är hämtade från boken "Äta ris - Maten och livet i Vietnam" av Minh Du Alneng.

3 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

hejsan,

Som vanligt lika kul att läsa dig spalt, och som vanligt lika förvånande att inte minst 50 personer ger dig positiva kommentarer för ditt idoga arbete att förmedla glädje och passion kring vin och mat.
Att bara skriva vin, som i och för sig duktiga Le Francophile eller än mer flitiga Finare Vinare gör, är lätt. Egentligen inte särskilt mycket att hylla. De beskriver bara en liten del av vinkunskapen.

Det jag hyllar DIG för, är den genuina passionen, och förmågan att matcha vinet med maten.
Jag själv håller den, och därmed DIN blogg som betydligt mer intressant än de andras - just för att DU tar upp de viktiga aspekterna i vinet, och INTE försöker "leka vinskribent" med att kvalitetsbestämma vinet - som tyvärr har blivit ett alltför vanligt och lika tråkigt inslag hos de etablerade bloggarna.

Sist, och ALLRA minst ... ett lite korrigerande, kanske rent språkligt. Man skördar ingen delc av druvorna "omogna", utan snarare vid lägre mognad. En liten, men ur ett tekniskt perspektiv en ack så viktig korrigering.

Michel

Anonym sa...

Håller delvis med föregående skribent. Jag är själv en av syndarna. Jag läser din blogg med förtjusning men orkar inte alltid kommentera, slött av mig då du lägger ner en massa arbete. Vinet du beskrev låter intressant. Kombinationen av druvor är ju inte helt vanlig. Maten låter minst lika intressant som vinet. God Jul och fortsätt skriva./Höganäs

johan p sa...

Hej Michel och Höganäs och stort tack!

Visst är det roligt med kommentarer och påpekanden och jag blir lika glad och tacksam varje gång men det är inte nödvändigt och inte därför jag bloggar. Att folk läser håller jag koll på med OneStat.

Egentligen skriver jag nog till stor del för mig själv och bloggen är en bra referens för mig i matlagningen och när jag väljer vin, istället för att plita ner allt på papper.

Michel- det där med omogna druvor har du naturligtvis helt rätt i och jag har rättat till det med dumstruten nerdragen i pannan.

God jul!

/Johan P