Anpassad sökning

torsdag, december 24, 2009

2007 Fernand & Laurent Pillot Chassagne-Montrachet


Till årets traditionsenliga kokta jultorsk med senapssås, potatis, kokta gröna ärtor och smulat knaprigt bacon (recept i listan till höger) dricker vi vin från Bourgogne och far och son Pillot i Chassagne-Montrachet. Släkten Pillot har sysslat med druvodling sedan 1800-talet och egendomen utökades 1992 och 2001. I dag förfogar man över sammanlagt 14,6 ha druvodling.

Största delen av Chardonnaydruvorna till detta vin kommer från de två vingårdarna la Bergerie och le Chene strax utanför byn Chassagne-Montrachet. Vinet har lagrats i upp till ett år på fransk ek varav 25% av faten var nya.

Vinet som fungerar mycket bra till torsken doftar ganska mycket våt sten och här finns gott om frukt som ananas och vit persika. Ekdoften framträder också tydligt.

I smaken finns det en hel fruktskål fylld av päron, exotiska frukter och en och annan grapefrukt. Också i munnen är fatlagringen framträdande liksom mineral. Det finns gott om syra i vinet som samtidigt är runt och mjukt. Det smakar mycket bra men jag tror inte att matkombinationen alls varit lika bra om vi hade hoppat över baconsmulorna. Jag skulle också gärna vilja prova detta vin till ost vilket jag skulle tro är rena himmelriket.

Inga kommentarer: