Den långe Jugoslaven ger mig tips på några bra Chardonnayer i olika prisklasser som finns på Sb just nu och dagens vin är ett av dem.
Chardonnay Heytesbury är Vasse Felix vita prestigevin och bakom vinet ligger Heytesbury Group som huvudsakligen ägnar sig åt boskapsuppfödning. Vasse Felix är beläget längst ut på Australiens sydväst-spets.
Vinet är väldigt elegant i stilen och långtifrån fläskiga varianter från andra delar av Australien eller USA. Den kryddiga doften innehåller smör, sten, lime, och nougat. I den silkeslena, fruktiga smaken som samtidigt har ganska hög syra har hittar vi mineral, mandelbiskvier, omogen mango och citrus (lime och apelsin). Eftersmaken är lång och kryddig. Faten gör sig påminda men är på intet sätt dominerande.
Vinet fungerar bra till dagens mat och rekommenderas varmt. Vi skickar ett ”tack för tipset” till Den långe Jugoslaven.
Panerad ugnsstek torskrygg med krossad rostad sötpotatis och limesås
2 pers
Panerad ugnsstek torskrygg
2 bitar torskrygg a 150-200 g styck
½ dl vetemjöl
1 ägg
Chardonnay Heytesbury är Vasse Felix vita prestigevin och bakom vinet ligger Heytesbury Group som huvudsakligen ägnar sig åt boskapsuppfödning. Vasse Felix är beläget längst ut på Australiens sydväst-spets.
Vinet är väldigt elegant i stilen och långtifrån fläskiga varianter från andra delar av Australien eller USA. Den kryddiga doften innehåller smör, sten, lime, och nougat. I den silkeslena, fruktiga smaken som samtidigt har ganska hög syra har hittar vi mineral, mandelbiskvier, omogen mango och citrus (lime och apelsin). Eftersmaken är lång och kryddig. Faten gör sig påminda men är på intet sätt dominerande.
Vinet fungerar bra till dagens mat och rekommenderas varmt. Vi skickar ett ”tack för tipset” till Den långe Jugoslaven.
Panerad ugnsstek torskrygg med krossad rostad sötpotatis och limesås
2 pers
Panerad ugnsstek torskrygg
2 bitar torskrygg a 150-200 g styck
½ dl vetemjöl
1 ägg
2 dl ströbröd
Salta, peppra och mjöla torskryggarna. Vik dem dubbelt om de är tunna. Vänd dem i ägg och därefter i ströbröd. Klappa in paneringen. Stek i en smord form i ugnen i 175°, cirka 15-20 minuter. Servera med krossad rostad sötpotatis (recept i listan till höger), limesås och någon grönsak.
Limesås
Salta, peppra och mjöla torskryggarna. Vik dem dubbelt om de är tunna. Vänd dem i ägg och därefter i ströbröd. Klappa in paneringen. Stek i en smord form i ugnen i 175°, cirka 15-20 minuter. Servera med krossad rostad sötpotatis (recept i listan till höger), limesås och någon grönsak.
Limesås
1 schalottenlök
smör
2 dl vispgrädde
½ lime, pressad
Tabasco
Skala och hacka schalottenlöken mycket fint. Fräs den lätt i en liten klick smör, fyll på med grädden, koka upp och koka i 2 minuter. Smaka av med i limejos och stänk i lite Tabasco.
2 kommentarer:
Hej Johan,
Roligt! Jag köpte en flaska på chans för en tid sedan. Vad tror du om att lagra vinet några år (som VF) säger på baksides-etiketten?
Hej,
Å ena sidan tror definitivt att vinet är lagringbart några år (tänkte själv lägga undan ett par flaskor) men å andra sidan är vinet riktigt bra redan nu...
Skicka en kommentar