Anpassad sökning

tisdag, augusti 05, 2008

2007 Peregrine Wines Pinot Gris


Pinot Gris är fortfarande en ny druva för mig men efter att ha provat en del olika vin från olika producenter, några av dem har jag skrivit om här på bloggen, vet jag att jag gillar den oavsett om den har italienskt eller franskt namn.

Dagens vin har franskt men kommer från Nya Zeeland. Peregrine 2007 Pinot Gris skulle kommit som nyhet i fredags men blev några dagar försenat och letade sig till Sb:s butik på Väla i Helsingborg i dag måndag, precis lagom till det grillade fläsket med lite asiatisk touch och en nudelsallad med bl a söt melon. Mat som vinet bör fungera utmärkt tillsammans med.

Meningen var att fläsket skulle grillas på fassans kolgrill men det galna vädret, ihållande spöregn och kuling gjorde att all matlagning fick försiggå inomhus.

Nya Zeeland är kanske inte det första ställe man tänker på i samband med Pinot Gris men faktum är att odlingarna av druvan har de senaste tio åren ökat från cirka 20 till knappt 500 hektar. Druvorna i Peregrine kommer från trendiga Central Otago på Sydön.

Vinet doftar blodapelsin och päron och aningen vanilj. Smaken är frisk och fruktig med gula äpplen, melon och persika. Mycket gott vin till den asienispirerade maten.

Inga kommentarer: