Anpassad sökning

lördag, augusti 23, 2008

2006 Pirie Pinot Noir Estate


I juni släppte Sb tre viner från tasmanska Pirie. En Gewurztraminer, en Chardonnay och denna Pinot Noir. Alla tre vinerna ingår i Piries Estate sortiment. I beställningssortimentet finns dessutom en Riesling från det något enklare segmentet som Pirie kallar för South.

Vingårdarna på norra Tasmanien där Piries druvor odlas har ungefär samma kalla och fuktiga klimat som man hittar i norra Bourgogne och bland de röda vinerna är följaktligen Pinot Noir kung.

Vinet doftar ungt och något kryddigt. Svagt i baggrunden lurar lite hallon eller är det bara för att vi vet att det är en Pinot Noir vi dricker? Körsbärstonerna är desto tydligare – efter lite luftning är de inlagda och Sb har rätt när de nämner lakritsrot men det hade jag inte kommit på utan hjälp. Nu när jag vet det är doften dock desto tydligare.

Jag hade väntat mig att denna unga Pinot Noir skulle vara syrligare och visst finns det syrlighet men betydligt mindre än jag väntat mig. Tanninerna är mycket diskreta men finns där.

Vinet är ganska örtigt och fruktigt och ljusa plommon, jordgubbe och hallon samsas med mörkare björnbär. Både doft och smak har ton av ek men denna är relativt diskret. Ett vin som vi verkligen gillar men som möjligen är något tunt.

Vi dricker 2006 Pirie Estate Pinot Noir till ankbröst med kantarellsås och några smörstekta kantareller samt ugnsbakade små potatisar rullade i hackad persilja och vid sidan en enkel grönsallad.


Kantarellsås

4 pers

1 msk smör
2,5 hg kantareller, grovhackade
1 schalottenlök, finhackad
1,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ svampbuljongtärning
2 tsk röd vinbärsgelé
1 msk idealmjöl
salt och svartpeppar

Lägg svampen i medelvarm panna. Stek tills den släpper ifrån sig vätska och denna kokat bort. Tillsätt smör och stek i några minuter. Sänk värmen och tillsätt lök. Stek i någon minut tills löken blir genomskinlig. Tillsätt grädde, mjölk, gelé och buljongtärningen som ska smulas. Koka upp. Sänk värmen. Låt såsen småkoka i 5 minuter. Strö över idealmjöl och vispa ner och koka såsen ytterligare en minut. Smaka av med salt och svartpeppar.

3 kommentarer:

Paolo Rossi sa...

Hur funkade vinet till maten då? Bra kombination?

johan p sa...

jodå, det var en alldeles utmärkt kombo!

har förresten lagt en beställning på några flaskor bera moscato d'asti som du skrev om.

Paolo Rossi sa...

Tror inte du blir besviken! Den är något lättare än de mer välkända husens Moscato men lika elegant! Ser fram emot dina kommentarer!