Anpassad sökning

fredag, augusti 29, 2008

2007 Domaine Chêne Mâcon-Villages


En billig Chardonnay från de sydligare delarna av Bourgogne. Det här var ytterligare en Chardonnay som Den långe Jugoslaven tipsade om för någon vecka sedan. Det första jag skrev om hittar du här.

Vinet har svagt gul färg och har markant doft av äpple, någonstans mellan gula och gröna och lite citrus. Här finns också, något mindre markant; fat, kryddor och mineral.

I munnen är vinet ganska mjukt men fräscht av den höga syran och även i smaken är det äpplen som dominerar. Men de gula är helt borta och de gröna knappast mogna. Mineralen och faten återkommer tillsammans med kryddorna – närmast vitpeppar.

Ett friskt, fräscht och gott vin som förmodligen skulle passa bäst till någon ej tillkrånglad fiskrätt. Något år på rygg hade definitivt inte heller skadat.

Vi dricker Domaine Chêne till en liknande macka som den som finns i receptlistan till höger under namnet California Chicken Sandwich men med några champinjoner som vi toppar den goda mackan med och dressar med lite majonnäs. Osten och tomaten hoppar vi över i dag men lägger till några blad romansallad.

Mackan funkar hyfsat med vinet men det här är en kompromiss (kocken var trött efter några dagars sjukhusvistelse) och en lite äldre, något smörigare Chardonnay med mer smak av fat hade definitivt varit att föredra.

Våra resterande flaskor 2007 Domaine Chêne Mâcon-Villages läggs i källaren för att plockas fram om ett år eller två.

Inga kommentarer: