Anpassad sökning

lördag, augusti 16, 2008

1997 Freie Weingärtner Wachau Riesling Smaragd Achleiten

1997 Freie Weingärtner Wachau Riesling Smaragd Achleiten

Först och främst: det var inte alls meningen att dricka dagens vin till kräft- och kantarellpajen men det var fel på vinet jag tänkt mig. Tyvärr…

Kallt i kylskåpet fanns 1997 Riesling Smaragd Achleiten från Freie Weingärtner Wachau vilket visade sig vara ett OK substitut även om varken Jen eller jag blev överförtjusta i vinet.

Freie Weingärtner Wachau är ett kooperativ som får gör vin av druvor från ungefär 40% av vingårdsarealen i Wachau. Druvorna i dagens vi kommer från vingården Achleiten.

I denna del av Österrike har man skapat sin egen kvalitets-klassificering för vin. Den högsta av dessa klasser heter Smaragd och har fått namn efter en liten ödla som lever i vingårdarna. Smaragd indikerar att druvorna skördats sent och att endast de bästa valts ut till vinet vars alkoholhalt måste överstiga 12,5% och ha en mustvikt (sockermängd vid skördetillfället) på minst 90 Oechsle-grader. Vinet jäser sedan ut helt vilket ger torra viner men ibland med en viss restsötma. Vinerna måste buteljeras i området. Det går alltså inte köpa Wachau-vin i box.

Någon restsötma hittar vi knappast i 1997 Riesling Smaragd Achleiten som är helt torrt. Som sagt, ett OK substitut som vi inte riktigt kommer överens med. I doften hittar vi citrus, mineral, mogna äpplen, petoleum och något mer från kemhyllan i snabbköpet men också burksparris och skinkspad från lättrökt julskinka. Intressant…

Grapefrukt dominerar i smaken men också en hel del bitterhet och beska som från ett bett i skalet av samma frukt. Skinkspadet återkommer men nu är det snarare i form av saltlag och de rökta tonerna som vi hittat i doften har försvunnit. Mineralen finns däremot kvar.

Ett vin som sammanfattningsvis är felfritt men som känns ganska klumpigt och när pajen ställts undan finns det ingen större längtan efter att dricka mer.


Kantarell- och kräftpaj med Västerbottenost och stenbitsrom

4-6 pers

2 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 msk dillfrön
150 g smör
1-2 msk vatten
1 gul lök
½ l kantareller
3 msk smör
svartpeppar + salt
1 burk kräftor i lag
2 msk finhackad dill
3 ägg
2 dl gräddmjölk (häften mellanmjölk och hälften vispgrädde)
150 g riven Västerbottenost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 gram stenbitsrom

Blanda mjöl, salt och dillfrön. Tillsätt tärnat smör och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av lite vatten. Låt vila i kylen i en halvtimme. Klä en pajform, cirka 24 cm, med pajdegen. Nagga botten och grädda i 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna. Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Skala och finhacka löken. Lägg svampen i stekpanna och hetta upp. Låt svampen släppa ifrån sig vätska och när denna avdustat tillsätt smör. Stek tills det knäpper i svampen. Sänk värmen, tillsätt lök och fortsätt steka några minuter, eller tills löken blir genomskinlig. Salta och peppra med svartpeppar. Låt svalna något och häll sedan upp i pajskalet. Lägg också dit dill och kräftstjärtarna men spara några till garnering. Vispa ihop ägg och gräddmjölk. Tillsätt ost, salt och vitpeppar. Häll smeten över svampen och grädda pajen i 200 grader i cirka 30-40 minuter eller tills ytan fått fin färg.

Servera pajen ljummen, garnera med kräftstjärtar och stenbitsrom och servera med crème fraiche och finhackad gräslök.

8 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Vad hade du tänkt servera från början, innan du upptäckte defekten ?

johan p sa...

Jag hade tänkt mig en 1998 Mayacamas Chardonnay.

Niklas Jörgensen sa...

Ok, viss skillnad där! Var kan man köpa 1998:an - är den inhandlad på SB?

Finare Vinare sa...

Ja, tusan vet vad man ska dricka 1997 Achleiten till. Ingen höjdare precis. Lättrökt skinka med burksparris kanske?

johan p sa...

Paolo Rossi: Japp, den kommer från Sb men finns inte i sortimentet mer.

Glömde skriva att problemet var att vår flaska var oxiderad...

Finare Vinare: Nej, trots att det inte är något egentligt fel på vinet är det något som inte stämmer.

För 300 spänn finns det betydligt roligare alternativ. Håller helt med om era intryck.

Ola Nilsson sa...

Tack för receptet på pajen! Jag lagade den till midsommarbordet faktiskt - en riktig höjdare, men den är ju väldigt mäktig, så vi gick ju definitivt proppmätta från det bordet! Dillfröna i botten är ju väldigt intressant! Har aldrig använt förr, och jag tror nog att den burken kommer stå kvar i skafferiet ett bra tag (tills några omgångar paj till kanske!)
Vi drack med en Viognier från Domaine de Brescou, men ett vin med lite mer sötma i smaken vore nog som sagt bra.

johan p sa...

Ola,

Kul att du gillade pajen!

Dillfrö är det inte någon strykande åtgång på hemma hos oss heller men det är perfekt i fisk- eller räkbuljonger. Någon gång borde du också prova "sjöpotatis" som tillbehör till fisk. Fantastiskt gott och ganska lyxigt!

Sjöpotatis

6 pers

1 kg kräftor eller räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1/4 rotselleri
3 msk tomatpuré
1 l vatten
5 msk hummerfond
en flaska ljust öl
3 tsk dillfrö
1 kg potatisar
4 hg svamp
smör
5 cm pepparrot
dill
svartpeppar

Skala skaldjuren. Spara skalet. Skala selleri och morot och hacka tillsamman med lök i små bitar. Bryn grönsaker, räk-/kräftskal och tomatpuré några minuter. Häll i öl, fond, vatten och dillfrö. Sjud i 10 minuter. Låt svalna. Sila buljongen. Skala potatisen och skär i ganska tunna skivor. Skär svampen i kvartar och stek i smör. Koka potatisen i buljongen tills den blir mjuk. Häll upp i tallrik och garnera med skaldjur, svamp hackad dill och riven pepparrot. Dra några drag med svartpepparkvarnen.

Ola Nilsson sa...

wow! häftigt recept, låter härligt somrigt också. kanske får bli i kräfttider.