Anpassad sökning

fredag, maj 09, 2008

2007 Domaine des Baguiers Rosé

Från Tavel fortsätter vi till ytterligare ett område i rosévinets tungviktsklass. Bandol som ligger vid vid Medelhavskusten mellan Marseille och Toulon, är hemvist för druvan Mourvèdre. Druvor från unga rankor blir rosé som står för 40 % av totalproduktionen, medan druvor från äldre rankor blir rödvin.

Hur mycket Mourvèdre som ingår i dagens rosé verkar vara hemligt. Sb skriver: ”mellan 50 och 95% Mourvèdre, dessutom Carignan, Cinsault och Grenache”. Doften är bara såå läcker! Smultron och vinbärspastiller och en odefinierad ört. Smaken lever kanske inte upp till doften men är helt OK ändå. Ganska bitter med jordgubbssmak och vinbären återkommer men nu i oförädlad form om än ganska omogna.

En helt matorienterad rosé som funkade utmärkt till en asien- inspirerad sallad med rökt lax och alger.


Sallad med lax, nudlar och alger

4 pers

1 dl alger, torkade (ingen närmare information om vad det var för sort gavs av förpackningen. det enda jag kunde utläsa var "sea weed")
200 g äggnudlar
200 g lax, kallrökt
1 gul paprika
10 cm gurka
1 morot, stor
1 kruka koriander
4 msk sesamfrö
sesamolja

Dressing

2 msk soja
2 msk fisksås
1 röd chili, hackad
1,5 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 msk ingefära, riven

2 kommentarer:

Iprenmannen sa...

Köpte en sån här flarra idag, vet dock inte vad jag ska käka till vinet. Laxsalladen verkar mysko, vet inte om jag törs ge mig på den. Det får nog bli nåt annat orientaliskt.

johan p sa...

Hej iprenmannen,

Det kanske låter mysko med en asiatisk sallad med kallrökt lax men den var jättegod. Jag avkrävdes ett löfte av Jen att göra den igen. Succé alltså!

Lycka till med vad du än bestämmer dig för att laga!