Anpassad sökning

tisdag, maj 20, 2008

2006 Tenuta Solar Soave Classico La Posta

2006 Tenuta Solar Soave Classico La Posta

Soave är en liten stad i norra Italien men också namnet på det vindistrikt i Venetien där dagens vin kommer från. Classico innebär att vinet kommer från vingårdar i de högt belägra och mer kuperade delarna av Soave.

Venetien är ett område som producerar väldigt mycket vin och den främsta gröna druvan är Garganega. Precis som i fallet med Tenuta Solars La Posta blir Garganega i händerna på en kvalitetsmedveten vinmakare ganska kraftiga viner som kan fungera till både fisk och skaldjur som kyckling och ljust kött. Vi väljer att göra en fiskrätt på piggvar som inte bara är mycket god utan dessutom lätt- och snabblagad. Nästan vilken annan vit fisk hade förmodligen funkat minst lika bra men vi håller på att tömma frysen på fisk och hittade då ett paket piggvar. En fantastisk fisk som tyvärr är hotad och tillhör de sorter som man inte bör köpa.

2006 Tenuta Solar Soave Classico La Posta har en distinkt doft av päronsplit men här finns också toner av gult äpple, citrus – någonstans mitt emellan lime och grapefrukt, och päron. Smaken är kraftfull och blommig, närmar sig halvsött och har aningen alkoholhetta i avslutningen. Det har mjuk syra och smak av melon, äpple och örter vilket passar förträffligt till maten.


Piggvar i dillsås

2 pers

300 g filé av piggvar (eller annan vit fisk)
5 champinjoner
1 kruka dill, hackad
2 msk finhackad gräslök
1 brk lätt crème fraiche
1 msk fiskfond
olja
salt
vitpeppar

Skiva och stek champinjonerna i olja. Tillsätt den fint hackade dillen och gräslöken och fräs med svampen någon minut. Slå över crème fraiche och fiskfond. Krydda med salt och peppar. Lägg på fisken och låt koka till den inte längre är genomskinlig. Servera med potatis.

Inga kommentarer: