Anpassad sökning

lördag, maj 17, 2008

2005 Montevina Zinfandel Terra d'Oro


En zin som klarar av att vara syltig utan att detta blir negativt. Det finns nämligen en hel del syra som en motvikt till det syltiga. Balansen mellan det sylt och syrlighet är väl avvägd i Terra d'Oro. Om man ska ta priset i beaktande, något jag egentligen inte alls är förtjust i höjer sig 2005 Montevina Terra d'Oro Zinfandel rejält över många andra zins i det lite billigare segmentet

Men vi börjar med vinets doft som är syltig (såklart) och packad med solmogna bär och frukt. Vi hittar blåbär, björnbär, hallon, mörka plommon, svart vinbärspaj och fat.

I smaken har plommonen förvandlats till sviskon. Vinbären - men nu utan paj, och plommonen finns kvar men också örter, svartpeppar och en gnutta lakrits.

Gillar man Zinfandel som inte behöver vara superstrama är det här ett givet val till den stundande grillsäsongen.

Någon Webergrill har vi inte eller för den delen någon grill överhuvudtaget, bara ett grilljärn och på detta steker vi några bitar hjortfilé som jag serverar med ris, kokta morötter, en rödvinssås med Guajillo-chili och rabarberchutney. Mat som gifter sig mycket bra med med vinet.

Guajillo är den torkade formen av Mirasol-chili och den ger en svagt örtig smak med lite syra och söt hetta. En beskrivning som lika väl skulle kunna vara på 2005 Montevina Terra d'Oro Zinfandel.


Rödvinssås med guajillo

2 pers

½ liten gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1,5 dl rött vin
2 dl vatten
1/2 msk socker
1 msk kalvfond
2 tsk balsamico
1 guajillo-chili
1 rosmarinkvist
1 tsk maizena
0,25 dl vatten
smör, en liten klick

Hacka lök och vitlök fint. Stek löken mörkbrun i en kastrull med olivolja. Tillsätt rödvin, vatten, strösocker, kalvfond, vinäger, hel guajillo-chili och rosmarin. Koka ner vätskan till hälften och sila den. Blanda ihop maizena och kallt vatten till en redning. Koka upp såsen igen och red av under vispning. Tillsätt smöret och rör om.


Rabarberchutney

ger 1 liter

1 l rabarber i småbitar (cirka 1/2 kg)
1 rödlök, finhackad
1 äpple, urkärnat och finhackat
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl vinäger
5 dl farinsocker
1 tsk salt
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk stött spiskummin
1 knivsudd chilipulver

Blanda allt i en kastrull, hetta upp och låt massan småputtra tills den är tjock och lite klibbig. Det kan ta upp till en timme. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Häll upp på rena, varma glasburkar och sätt genast på lock.

Låt chutneyn stå till sig några veckor. Förvarad svalt står sig chutneyn minst ett år.

2 kommentarer:

Eva sa...

Jag skall försöka mig på såsen till en renstek som står i ugnen. Men vi har inget vin, maizena eller den rätta chillin så det blir spännande, hahaha!

johan p sa...

aaa, det är inte så noga, blir säkert jättebra ändå! och renstek blir jag avundsjuk på.