Anpassad sökning

fredag, maj 30, 2008

2003 Zaca Mesa Syrah Estate


Efter att förra gången fått en korkskadad flaska hoppas vi på bättre tur denna gång med Zaca Mesa Syrah från Santa Ynes Valley i Santa Barbara County. 2003 var ett mycket varmt år i Kalifornien och druvorna skördades rekordtidigt i South Central Coast. För Pinot Noir blev det ett floppår men i händerna på duktiga vinmakare kan Syrah från 2003 bli riktigt bra.

För att möta upp den förväntade intensiteten och koncentrationen av solmogen frukt i vinet lagar vi en för oss ny och spännande sås med konserverade körsbär som blir riktigt bra och som rekommenderas till viner med en viss syltighet och/eller smak av solmogna bär.

Vi luftar vinet i någon timme och sätter sedan näsan till. Jepp! sylten finns där men inte i överflöd, däremot massor av solmogna mörka bär som björnbär, körsbär och plommon men också örter, lakrits och en härlig jordighet. I munnen känns vinet väldigt torrt. Även här dominerar frukterna speciellt plommon men fatlagringen har också satt sina spår och allt avslutas med lite svartpeppar. Tanniner saknas inte men som brukligt är spelar de inte lead i amerikanskt vin. Allt som allt en mycket bra lite enklare amerikansk Syrah.

Förutom vin och sås serverar vi en rökig fläskfilé som rullats i mixade pepparsorter, paprikapulver och rosmarin. Till detta äter vi friterade potatisklyftor och kokta sockerärtor.


Rökig fläskfilé med körsbärssås

4 pers

1 fläskfile
Liquid smoke
2 msk blandade pepparsorter (vi använder svart, rosé och szechuan)
1 tsk chiliflakes
1 tsk paprikapulver (sweet)
½ msk rosmarin
1 msk salt

Sätt ugnen på 125° Pensla filén med Liquid Smoke och stek den i olja. Stöt kryddorna grovt i mortel. Rulla filén i kryddblandningen. Sätt i en stektermometer och efterstek i ugn 125° tills innertemperaturen blir 60°. Slå in i folie och låt köttet vila ca 10 min.


Körsbärssås

2 st schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk farinsocker
2 dl hönsbuljong
2 dl rödvin
2 dl konserverade körsbär

Fräs löken i en klick smör och strö över socker. Häll på vin och buljong och koka ihop. Lägg hälften av körsbären i såsen och mixa med mixerstav. Sila och lägg i resten av bären.

Inga kommentarer: