Anpassad sökning

onsdag, augusti 19, 2020

2017 Rhiannon Califoria Red Wine


Rhiannon är inte något "kändisvin" från den barbadiska sångerskan Rhianna. Vinet är gjort av Rutherford Ranch och den Rhiannon som åsyftas är den keltiska gudinnan som är avbildad på etiketten. 

Vinet är en blend med 44% Petite Sirah, 42% Syrah och 14% Barbera. Det har en fruktig doft med björnbär, körsbär och plommon. Här finns också vanilj och fat. Smaken är aningen söt och syltig med vinbär, körsbär och lakrits. Inte speciellt nyanserat men trots att vi har en del invändningar är det ett helt OK kaliforniskt rödtjut. Men 189 kr är för mycket för ett enkelt vin av detta slag. 

Vi drack vinet till svensk pluma med BBQ-sås, mango-och persikosalsa och pommes. 

Rhianon importeras av Vinovativa och ligger i beställningssortimentet på Sb.

Pluma med pommes, mango- och persikosalsa samt bbq-sås.

söndag, augusti 02, 2020

2019 Alpha Box & Dice Grenache Tarot


2008 startade Dylan och Justin Fairweather Alpha Box & Dice i McLarenVale, strax söder om Adelaide i South Australia. Vinmakare är unge Sam Berketa som förutom hemma i Australien, provat på att arbeta med vin i Tyskland, Italien och USA. Jag har tidigare skrivit att jag tycker AB&D har en märklig filosofi som mest kretsar kring marknadsföring av sina viner. Efter en del smakprov finner jag ändå firman så pass intressant att jag gärna provar mer från dem. 

Firmans Tarot 2019 är gjord på 100% Grenache från tre olika vingårdar i Fleurieu, McLareen Vale. Druvorna vinifierades i hela klasar och har lagrats på rostfria fat. Alkoholhalten har tryckts uppp till 15%. Vinet släpptes i det tillfälliga sortimentet på Sb i slutet av juni och kostar 149kr. 

Vi valde att servera Tarot till en enkel spaghetti med salsiccia med fänkål, karamelliserad gul lök och örter. Funkade mycket bra! Vinet har en fruktig doft med körsbär, björnbär och cassis. Vi hittar också örter, och vanilj. I smaken handlar det om körsbär och svarta vinbär tillsammans med mörk choklad.

Vi gillar Tarot som funkar utmärkt till vår spaghetti med salsiccia och blandade örter. Släpptes i slutet av juni i det tillfälliga sortimentet på Sb och finns fortfarande kvar runtom i landet. En flaska kostar 149 kr.

Spaghetti med fänkålssalsiccia och örter.

söndag, juli 12, 2020

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

Familjen Kautz i Lodi driver Ironstone Vineyards och flera andra etiketter. Den sammanlagda vingårdarealen Ironstone förfogar över är 28 km². I beställningssortimentet på Sb finns några viner från Ironstone och i butik går det att hitta en billig Merlot från systeretiketten Leaping Horse. Jag har provat men den är i stort sett menlös...

Vinet vi har provat släpptes i beställningssortimentet i mars förra året och går fortfarande att beställa. Priset ligger på 215 kr.

Klicka för större karta.
2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve har mycket fruktig doft med solmogna björnbär, jordgubbar och blåbär. Här finns också svartpeppar och körsbär men de senare närmast i form av någon sorts likör. I den ganska syltiga smaken hittar vi björnbär, hallongrotta, choklad och svartpeppar. Vinet är gjort på 92% Zinfandel och 8% Petite Sirah och kommer från fem vingårdar i Lodi med 60-80 år gamla rankor.

Flankstek med lök och paprika.
Eftersom jag läst på lite om vinet och visste på ett ungefär vad jag hade att förvänta mig, anpassade vi maten. Det blev flankstek som vi strimlade och marinerade i limejuice, soya, socker och kryddor. Köttet stekte vi ihop med gul lök och röd paprika. Vi gjorde också en krämig mexikansk majssallad med feta, koriander, chili och lime. Recept nedan. Vi serverade i majstortillas med avokado och picklade jalapeños. Det blev mycket gott och fungerade utmärkt till vinet. Hettan från chilin och sötman i marinaden möter fint upp det ganska syltiga och mjuka vinet.

Trots invändningarna är det ett ganska trevligt vin. Vinmakarteamet under ledning av Steve Millier har gjort ett gott hantverk. Se bara till att kombinera med mat som har heta och/eller söta inslag. 

Esquites – mexikansk majssallad.

Mexikansk majssallad

3 dl majskorn
1 msk majonnäs
30 g feta, smulad
1/2 dl salladslök, hackad
1/2-1 dl koriander, hackad
1/2-1 jalapeño, finhackad utan kärnor och mellanväggar
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk limejuice
svartpeppar
salt 

Koka den frysta majsen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

lördag, juli 04, 2020

2015 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon Freakshow

2015 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon Freakshow

Familjen Freakshow har växt och numera gör Michael David Winery fyra varianter. Än så länge är det bara Cabernet Sauvignon som hittat till Sverige men i portföljen finns det Freakshow på Chardonnay, Zinfandel och en röd blend som i årgång 2017 består av Syrah och Petite Sirah medan 2016 även innehöll en lite skvätt Petit Verdot.

Men ska man vara ärlig är även 2015 Cabernet Sauvignon en blandning. I varje butelj finns det några droppar Petite Sirah. 4380 flaskor Freakshow 2015 släpptes i det tillfälliga sortimentet i januari. Priset låg på 189 kr.

Freakshow är ett trevligt, enkelt vin gjort på på rejält solmogna druvor från Lodi. Doften är fruktig med svarta vinbär, björnbär, körsbär, fat och mörk choklad. Smaken är aningen syltig med smak av mörka bär, choklad och fat. Tanninerna är ganska mjuka och runda. Vi gillar stilen och det måste man göra för att uppskatta Freakshow. På minussidan finns en störande alkoholhetta.

Vi dricker Freakshow till burgare med cheddar och karamelliserad lök. 

Hamburgare med sallad, cheddar och karamelliserad lök.

lördag, juni 27, 2020

2019 Wine Mechanics Fistful of Love

2019 Wine Mechanics Fistful of Love

Vid slakthusområdet i Gamlestan, Göteborg, ligger Wine Mechanics som både är en restaurang och urban vinproducent. Jag har aldrig tidigare provat något vin från firman men när jag upptäckte att det skulle släppas en rosé i det lokala och småskaliga sortimentet, såg jag till att hålla mig framme.

Fistful of Love har tyvärr redan sålt slut och utgått ur beställningssortimentet. Vinet släpptes på Sb den 5 maj men finns just nu endast i ett fåtal butiker runtom i landet. Enklast att hitta vinet i butik är det naturligtvis i Göteborg. Priset för en flaska är 190 kr.

Vi bestämde att vi skulle använda Fistful of Love till en gryta med varsin skiva halstrad tonfisk. Vi kallar grytan för baskisk men speciellt genuin tror jag knappast att man kan kalla den. Vi hade spanat in en mängd olika recept och i vårt kök blev det som nedan. Det blev mycket gott och funkade fint med vinet. Men egentligen tror jag att Fistful of Love skulle fungera bättre på balkongen med snacks eller små tilltugg än till halstrad tonfisk med en tomatbaserad gryta. Hur man än vrider och vänder på det är rosé från Tavel eller Provence väldigt svårslaget. I alla fall i min värld. Men även om det inte funkade helt perfekt till vår middag, gillar jag Fistful of Love och det har gjort mig nyfiken på att testa andra viner från Wine Mechanics.


Baskisk gryta med halstrad tonfisk

2 pers

2 skivor tonfisk a' 200 g
olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor tunt skivade
1 hackad sardellfile´
1 gulpaprika skivad
1 röd paprika skivad
1 tsk chilipulver
2 tsk rökt söt paprika
200 g hela konserverade tomater, grovhackade
salt och svartpeppar
250 g fast potatis (vi använde hela små potatisar)
1/2 l vatten
1/2 dl vitt vin
en nypa chili flakes
hackad bladpersilja att garnera med

Mjuka upp löken och paprikan i lite olivolja i t ex en traktörpanna. Tillsätt och smält den hackade sardellfilén. Lägg i vitlöken någon minut på slutet. Tillsätt chili, paprikapulver, chiliflakes och de grovhackade burktomaterna. Koka på svag värme  och rör om då och då under 30 min. Tillsätt sedan potatis, vin, vatten och salt. Koka upp och koka på svag värme tills potatisen är klar. Strö över persilja och servera med halstrad tonfisk.

Baskisk gryta med halstrad tonfisk och rökt paprikamayo.

lördag, juni 20, 2020

2018 West Wines Viognier


Vi hade egentligen tänkt laga rödtunga men butiken hade extrapris på schysst odlad piggvar. Varsin sådan filé fick det bli. Vi hade bestämt att servera fisken i en saffranssås och till det dricker vi gärna Viognier. Perfekt att 2018 Viognier från West Wines i Dry Creek Valley släpptes i beställningssortimentet i april. 

West Wines ägs av Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som i början av 1990-talet flyttade från Sverige till Seattle. Efter några år i Oregon köpte paret en vingård i Dry Creek Valley. Flera av firmans viner finns i beställningssortimentet på Sb. West Wines importeras av Ysäter (som inte har någon hemsida). 2018 Viognier kostar 381 kr. 

Vinet har en härlig doft med melon, citrus och aprikos. Här finns också lite champinjon något som närmast påminner om en citrontartlett. I smaken hittar vi Fox-kola, citron, ananas och en gnutta cowboysnus. Syran är såklart inte knivskarp, det handlar trots allt om Viognier, men vinet är förvånansvärt friskt. West Wines Viognier fungerar alldeles utmärkt till pocherad piggvar och saffranssås! 


Piggvar i saffranssås med kokt potatis och haricots verts.

lördag, juni 13, 2020

2019 Château Miraval Côtes de Provence Rosé


Vi är inte några storkonsumenter av rosévin men varje år brukar det bli några väl utvalda flaskor. En återkommande producent brukar vara Château Miraval i Correns, någon timmes bilresa från Marseille.

Slottet köptes 2012 av Brad Pitt och Angelina Jolie. Jag har läst någonstans att de efter skilsmässan har skrivit över Miraval till sina barn men jag har egentligen ingen aning om det stämmer. Däremot vet jag att det är den i vinkretsar välkända familjen Perrin som ligger bakom att Miraval Rosé blir så himla gott! Vinet görs på lika stora andelar av druvorna Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle. 


Klicka för större karta.

Miraval 2019 har frisk doft med röda vinbär, jordgubbar, smultron och örter. I smaken handlar det om citrus, röda bär, mineral och örter. Friskt, gott och i samma höga klass som vi vant oss vid från denna producent. Årets första flaska Miraval dricker vi till sushi från härliga Ima Sushi, här i Hammarby Sjöstad. Ett alldeles utmärkt ställe att bo granne med! 


Sushi från Ima Sushi på Lugnets allé i Hammarby sjöstad.

lördag, juni 06, 2020

2014 Sami-Odi Syrah XIV

2014 Sami-Odi Syrah XIV

Efter att ha arbetat på Standish Wine Company och Torbreck Vintners startade Fraser McKinley eget 2006. Varför han valde att kalla sin firma för Sami-Odi har jag ingen aning om. 

Detta är första gången jag provar något vin från Sami-Odi. 3288 flaskor producerades av Shiraz XIV och några av dem fanns med i ett tillfälligt släpp på Sb i augusti 2016. Priset låg på respektingivande 748 kr. Jag har inte sett att det kommit in några Sami-Odi till Sb efter det men kan inte svära på att så är fallet. Sami-Odi importeras av Brix Wine.


2014 Sami-Odi Syrah XIV skulle definitivt klara ganska många år till i källaren men den funkar utmärkt nu. I doften hittar vi körsbär, chark, och tryffel. Smaken handlar en hel del om bär. Framför allt körsbär men här finns också örter och lite blyerts. Sami-Odi Syrah har mycket av allt men vinet är för den skull inte överextraherat. Här finns fortfarande en fin fräschör. Både Jen och jag blir ganska förälskade i det härliga vinet. 

Vi dricker Sami-Odi Syrah XIV till en ganska klassisk plankstek på ryggbiff. Förutom att vi körde sparris istället för haricots verts var det enda som inte blev klassiskt med planksteken att vår spritspåse gick sönder. Några snygga duchesstoppar blev det inte fråga om. Inte helt förvånande funkade vinet alldeles utmärkt till maten.

Plankstek