Anpassad sökning

lördag, maj 23, 2020

2017 Greystone Chardonnay

2017 Greystone Chardonnay


Den 14 januari i år släpptes 1500 flaskor av denna läckra Chardonnay från Greystone i Omihi Hills, någon timmes bilresa norrut från Christchurch på Nya Zeelands sydö. Det finns fortfarande ett fåtal flaskor kvar i västa Skåne, Göteborgs- och Stockholmsregionen. Missa inte att hugga en flaska om du har vägarna förbi. Priset ligger på 250 kr och det är faktiskt ett litet klipp!

Greystone planterade sina första rankor 2004 och första vinet släpptes så sent som 2008. Fokus var ursprungligen på Pinot Noir och Chardonnay men i dag gör firman även viner på Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer och Pinot Gris.

Vinet har en fruktig doft med ananas, gula äpplen och söt citrus. Det har jäst 7 månader i franska ekfat där 23% var nya. Det har sedan fått ligga kvar i faten ytterligare 11 månader. Detta har gjort fattonerna tydliga i både doft och smak. I doften hittar vi också mineral, brynt smör och lite nougat. Fruktigheten återkommer i smaken där det även finns apelsin, aprikos, mineral och fudge. Allt i utomordentlig balans och det funkade perfekt till pastan.

Pasta med avokadopesto, räkor, tomat och rostade pinjenötter.

Inga kommentarer: