Anpassad sökning

lördag, maj 16, 2020

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard

Lutum Wines  skapades som ett samarbete mellan Bill Price och vinmakare Gavin Chanin. Lutum släppte vin gjort på Chardonnay och Pinot Noir av årgångarna 2011-2017. Numera är projektet avslutat. Bill Price fokuserar på sitt eget Tree Stick och sina roller som delägare av Kistler, Buccella och flera andra vinproducenter samt som förvaltare av olika vingårdar i Kaliforniens Sonoma Coast. Bland dem kan nämnas t ex Durell och Gap’s Crown.

Gavin Chanin arbetar vidare med sitt Chanin Wine Co. Från denna firma släpptes flera viner i beställningssortimentet på Sb den 4 maj. Importör är Quaffable Wines

Gavin Chanin som är utbildad konstnär från UCLA har blivit något av galjonsfigur för den nya vågen av mer återhållsamma och eleganta viner från Kalifornien. Han har arbetat med Bob Lindquist på Qupé och Jim Clendenen på Au Bon Climat men även studerat vin på plats i Frankrike och Italien.


Kyckling utan grill

Vi dricker vinet till grillad kyckling som marinerats i apelsin- och äpplejuice med rökt spansk paprikakrydda. Kycklingen serveras med favoriten smörris, grillad blodapelsin och ångad broccoli. Originalreceptet på kycklingen kommer från The Cook's Cook men vi justerar det en del. Bland annat eftersom vi lagar kycklingen i ugn och inte på kolgrill. Mycket, mycket gott blir det hur som helst.

Druvorna till vinet är 100% Pinot Noir. Som namnet antyder kommer de från vingården Sanford & Benedict som ligger i Sta. Rita Hills. Om man vill nörda ner sig ordentligt kommer de från Block T13 där stockarna är ungefär 45 är gamla. Läs mer om vingården på Sandford Winery's webbplats.

Vinet jäste med 40 % hela klasar och har legat 12 månader på franska ekfat där 15% var nya. I dag har vinet en ganska fantastisk och något parfymerad doft med cassis, hallon, jordgubbar och andra röda bär, sandelträ, kryddor och choklad. Den friska syran är härligt avrundad och i smaken hittar vi hallon, lakrits, asiatiska kryddor och choklad. Mycket mycket gott! En av de absolut bästa kaliforniska Pinot Noir jag provat.

2013 Lutum Wines Pinot Noir Sanford & Benedict Vineyard är sedan länge slut på Sb. Sammanlagt kom det endast 360 flaskor och vinet ingick i ett tillfälligt släpp från oktober 2018. Vinet kostade 579 kr.
Kyckling, smörris, ångad broccoli och grillad blodapelsin.

Inga kommentarer: