Anpassad sökning

lördag, april 01, 2017

2014 Bogle Vineyards Zinfandel Old Vine


Bogle Vineyards, som drivs av syskonen Warren, Jody och Ryan, startades i slutet av 1970-talet. Innan det blev vindruvor odlade familjen Bogle majs och andra grödor på sina marker i Lodi. Det hade man sysslat med i över 100 år.

I dag är Bogle ett framgångsrikt företag och ett av dem som går i bräschen inom miljöarbete och hållbart jordbruk, samtidigt som vinerna håller sig i det lite lägre prissegmentet. När det gäller dyrare viner från Kalifornien är det snarare regel än undantag att vinerna och vinerierna är ekologiska, hållbara, gröna, etiska och så vidare. När det däremot handlar om den prisklass som till exempel Bogle Old Vine Zinfandel ligger i, på Sb kostar en flaska 159 kr, är det inte längre lika självklart att vinfirman prioriterar miljöarbetet. Läs mer om Bogle och sustainability. 

Vi dricker vinet till tacos med carnitas på vildsvin, mango, avokado, picklad rödlök och riven fetaost och det funkar riktigt bra. Årgång 2014 är lite sötare än vad jag minns att 2010:an var och mer lik 2012 i det avseendet. Därför kan jag lägga extra picklade jalapeños i min taco och det gillar jag!

Ska jag fortsätta jämföra med årgång 2012, den senaste jag provade, har 2014 högre syra och är helt klart ett bättre vin. I doften handlar det om blåbärspaj,  körsbär och björnbär tillsammans med muskotnöt och en ganska tydlig syltighet.

I den mycket fruktiga smaken dominerar mörka körsbär men här finns också hallon- och blåbärspaj och lite lakrits. Både i doft och smak finns en påminnelse om fatlagringen, 12 månader på två år gamla amerikanska fat. Bogle Old Vine Zinfandel 2014 är knappast något mästerverk men ett bra vinval om maten innehåller en del chilihetta och/eller sötma. Bogle själva rekommenderar vinet till grillad korv med karamelliserad lök och paprika/chili, tandoorikyckling eller gorgonzola.


      Tacos med carnitas på vildsvin, mango, avokado,
picklad rödlök och riven fetaost.

Inga kommentarer: