Anpassad sökning

söndag, mars 19, 2017

2015 Manni Nössing Müller-Thurgau Sass Rigais


Ett snabbt och kort inlägg om ett härligt vin på druvan Müller-Thorgau från Manni Nössing i Sydtyrolen. Vinet släpptes i SB:s vinkällarbutiker 17 mars och det finns fortfarande ett tjugotal flaskor kvar i Göteborg och Stockholm. Några färre i Malmö.

Müller-Thorgau korsades fram i slutet av 1800-talet av dr. Müller från Thorgau i Schweiz. Druvan är en korsning av Riesling och Madeleine Royale men eftersom man trodde att det var Silvaner man korsat med fick druvan namnet Rivaner.  



Manni Nössing startade sin verksamhet 1998 och den sammanlagda vingårdarealen uppgår till 5 ha. Här, på upp till 800 meter över havet, odlas Kerner, Grüner Veltliner, Müller-Thurgau, Riesling, Sylvaner och Gewürztraminer. Den sammanlagda produktionen uppgår till ungefär 4000 lådor.


Vi dricker vinet till östersjölax som bakats i ugn, blomkålspuré och haricots verts. Enkelt och gott till Manni Nössings Müller-Thurgau. Vinet har doft av grape, stenfrukter och päron. Här finns också mineral och en antydan av tropiska frukter. I smaken handlar det om äpple, fläder, apelsin och krydda i form av nejlika. Mycket gott och matvänligt! Priset för en flaska ligger på 200 kr.

Lax fiskad i Östersjön, en bit utanför Ystad.

Inga kommentarer: