Anpassad sökning

söndag, april 02, 2017

2015 Luke Lambert Syrah


I höstas drack Jen och jag Luke Lambert Shiraz Crudo och föll för hur fantastiskt välgjort och gott det relativt billiga vinet var. En naturlig reaktion blev så klart att vi nu ville prova fler viner från Luke Lambert – Yarra Valleys just nu kanske hetaste vinmakare.

Historien bakom Luke Lamberts vinfirma startade med vinintresserade föräldrar hemma i Brisbane. Efter High School tog Lukes egna vinintresse honom på en rundresa bland Europas vinområden, innan det blivit dags för vinmakarutbildning vid universitetet i Wagga Wagga – ett så osanolikt namn på ett universitet att det måste nämnas så fort chansen ges! Efter en kortare sejourer på bland annat Coldstream HillsDiamond Valley, i Italien och Nya Zeeland, satsade Luke Lambert helhjärtat på sin egen firma.

Vi låter vinet andas ganska länge i karaff och i rummet och upp i våra näsor sprider sig en härlig doft med hallon, mörka bigarråer, svartpeppar, lakrits och eukalyptus. Vinet är ännu mycket ungt och lite lättare än vad jag trott men mycket gott och farligt klunkvänligt. Här finns aningen tannindamm och fräsch syra tillsammans med smak av hallon, körsbär, lakrits och kryddor. 

Vi dricker vinet till strimlad lammentrecôte, kryddiga pannkakor med kanel och nejlikor, friterad aubergine, wokade grönsaker och plommonsås. Den asiatiska kryddiga touchen, lammet och den söta såsen blir tillsammans superbra till det härliga vinet. Luke Lambert importeras till Sverige av Johan Lidby Vinhandel. 2015 Syrah kostar 349 kr.  


Aubergine, kryddig pannkaka med kanel och nejlikor, wokade
grönsaker, strimlad lammentrecôte och plommonsås.

Inga kommentarer: