Anpassad sökning

lördag, april 15, 2017

2014 Charles Smith Wines Merlot The Velvet Devil


Merlot var länge den vanligast odlade röda druvan i Washington State men är numera nummer två med 3334 hektar odlingsmark (2011). Den mest odlade druvan är numera Cabernet Sauvignon. Druvorna till Charles Smith Wines The Velvet Devil kommer från Columbia Valley AVA som faktiskt sträcker sig en bit in i Oregon. Förutom 94% Merlot innehåller vinet också 3% Cabernet Sauvignon, 2% Malbec och 1% Cabernet Franc.

Jag tycker 2014 är den bästa årgången av The Velvet Devil som jag provat. I ärlighetens namn kanske jag ska tillägga att skillnaderna mellan årgångarna inte varit jättestor och att jag tidigare endast provat  årgångarna 2008 och 2010.

Jag dricker The Velvet Devil till köttbullepizza, tydligen en specialitet som är populär i Upstate New York. Jag gör dock pizzan utan kossa och istället med Astrid och apornas Göttbullar. Ett vegetariskt alternativ gjort på sojaprotein. Göttbullarna smakar bra men har problemet att de är aningen torra och smuliga. Bullarna blir bäst till något krämigt eller med en smarrig sås. Jag har tidigare använt dem till stuvade makaroner och potatismos. Ett alternativ är Icas grönsaksbullar – min favorit bland de vegetariska bullarna.


The Velvet Devil har doft med plommon och vinbär. Här finns också en kryddig ton och jag kommer fram till att den kinesiska kryddblandningen five spice ligger närmast vad jag tänker på. I doften finns också ceder och piptobak.

Smaken handlar ganska mycket om plommon och björnbär med en hint av brödkrydda. Vinet är naturligtvis väldigt mjukt mjuk i munnen och här finns bara en mycket svag tannintorrhet. Inte alls dåligt för ett vin som är gjort för omedelbar konsumtion och på Sb kostar 129 kr. 

Vegetarisk meatball pizza

Inga kommentarer: