Anpassad sökning

lördag, april 22, 2017

2013 Ridge Petite Sirah Lytton Estate

2013 Ridge Petite Sirah Lytton Estate

Jag har skrivit det förut men men det var när jag, i slutet av 80- eller kanske i början av 1990-talet, för första gången fick syn på vin från Ridge Vineyards och senare även fick smaka dem, som mitt intresse för vin väcktes. Efter detta kom mycket annat emellan. Typ livet och det var inte förrän på 2000-talet jag på allvar bestämde mig för att lära mig mer om vin. Fascinationen för vinerna från Ridge Vineyards har dock inte släppt taget eller ens avmattats. Fortfarande tycker jag firman gör fantastiskt bra viner.

Tyvärr är jag inte hundraprocentigt säker på vad jag drack den där första gången men jag tror det var en Santa Cruz Mountains Cabernet Sauvignon. Kanske från 1985?

Kanske den första Ridge jag provade?

Druvorna i 2013 Lytton Estate Petite Sirah består av 97% Petite Sirah och 3% Zinfandel. Detta år mognade druvorna ganska långsamt och för första gången plockades Petite Sirah tidigare än Zinfandeldruvorna. Vinet har jäst på sin naturliga jäst och legat 16 månader på lufttorkade amerikanska ekfat där 25% var nya.Vinet har fruktig doft med körsbär, björnbär och cassis. Här finns också lite lakrits och spår av fatlagringen. I munnen är vinet förvånansvärt lätt och jag hade väntat mig betydligt tuffare tanniner. Bären återkommer i smaken där vi också hittar choklad och lakrits.

2013 Petite Sirah Lytton Estate finns inte längre att få tag på via Sb. I oktober förra året släpptes årgång 2014 men även denna är i stort sett slut. När jag, i augusti 2015, inhandlade vinet kostade en flaska 259 kr. Även om den kommer att ha gått upp kraftigt när 2015 släpps på Sb (i höst?) är det fortfarande ett mycket trevligt vin som med ett par års lagring kommer funka förträffligt till kraftiga kötträtter.


Vi satsade på varsin rejäl bit svenskt kött, lite ruccola, parmesan och en bit citron att pressa över härligheten. Det är inte speciellt ofta vi äter kött och därför blir det desto viktigare att det håller riktigt hög kvalité. Det gjorde biffarna från Västergötland som vi handlade till ett riktigt schysst pris på G. Nilsson livs i Hötorgshallen.  

Varför krångla till det? Entrecôte från G. Nilsson livs på en bädd av ruccola
och med hyvlad parmesan och en citronhalva att pressa över. 

Inga kommentarer: