Anpassad sökning

tisdag, januari 03, 2017

Gott Nytt År!Nyårsafton firade Jen och jag hemma i Sjöstaden med kära vänner, goda viner – både med och utan bubblor, och med en ganska okomplicerad middag. Eftersom vi bestämt oss för Surf and Turf till huvudrätt med endast sallad (och sås) som tillbehör, satsade vi på en mättande pasta till förrätt.  


Innan vi kommit så långt blev det några glas Champagne, chips och löjrom. Smarrigt! Vi bredde crème fraîche och finhackad rödlök på ett serveringsfat och toppade med löjrom och dill. Sedan fick var och en ta för sig med hjälp av chips.


Förrätten bestod av linguine och en gräddig saffranssås med paprika, spenat och räkor. Till detta valde vi att servera 2009 Flor från Jonata i Buellton, Santa Ynez Valley, Kalifornien. Vinet är en blend med 67% Sauvignon Blanc och 33% Semillon. Det har en något parfymerad doft med pomelo, karamell och vanilj. Smaken är frisk men avrundad med citruszest, vanilj och fat. Mycket gott, ganska annorlunda och funkade bra till vår saffranspasta. Av årgång 2009 gjorde Jonata 290 lådor Flor. I Sverige finns vinet att köpa via Gaston för 465 kr. 


Till varmrätten korkade vi upp en Dark Blossom Syrah från Sine Qua Non. Jag erkänner glatt att jag är en etikettsdrickare och det är alltid en härlig känsla att kunna unna sig en SQN. I min bok är Syrah det bästa som finns och därför blir dessa högtidsstunder alltid synnerligen speciella. SQN gör viner med nytt namn och nya etiketter varje år. Druvorna i Dark Blossom växte i Santa Barbara säsongen 2011 och vinet är en blandning med 84% Syrah, 8% Grenache, 4% Petite Sirah. Resterande 4 procent består av Roussanne och Petite Manseng. Väldigt, väldigt intensivt och fruktigt med viol, svarta vinbär och lakrits i doften, samt hallon, vinbär, blåbärspaj och lakrits i smaken. Vill ha mer!Vi avslutade med chokladkaka och salt kolasås och till det hade våra vänner tagit med en tawny från David Hook i Hunter Valley som inköpts på vineriet 2010. Ett fortifierat vin gjort på Shiraz och Cabernet Sauvignon med doft av russin och fikon. Ungefär samma saker återfinns i smaken tillsammans med mörk choklad. Jag har ingen större erfarenhet av den här typen av vin men David Hook Old Tawny Dickies Blend fungerade förträffligt till vår chokladkaka. En stort tack till O & A för en härlig nyårskväll!Till alla läsare vill jag passa på att önska ett riktigt gott 2017, fyllt med god mat och härliga viner!

Hälsningar från Johan P

Inga kommentarer: