Anpassad sökning

söndag, januari 08, 2017

2014 Calera Chardonnay Central Coast


200 kronor kostar denna bas-chardonnay från Calera i Hollister, San Benito County, efter den senaste svenska skattehöjningen på alkohol. Det är fortfarande ett helt OK pris för en bra kalifornisk Chardonnay. Pris till konsument direkt från Calera är $20. 196 SEK med dagens växelkurs.

Druvorna till vinet kommer från sju olika vingårdar i mellersta Kalifornien – två i Santa Barbara County, två i Monterey County och vardera en i San Benito County, San Louis Obispo County och Santa Clara County. Plockningen skedde för hand och druvorna pressades i hela klasar. Vid vinmakningen användes enbart druvornas naturliga jäst. Vinet har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya.

Calera har specialiserat sig på Pinot Noir och Chardonnay men gör också ett vin på Viognier. Calera importeras av Johan Lidby Vinhandel. På Sb finns den Chardonnay vi provat plus en Pinot Noir från Central Coast som kostar 250 kr. I beställningssortimentet återfinns fem vingårdsbetecknade viner på Pinot Noir som prismässigt startar strax under 500 kr och sträcker sig upp till nästan 800 kr. Calera startades av Josh Jensen 1975.

2014 Chardonnay Central Coast har doft med mineral, citrus och päron. Här finns också nötter, vanilj och fat. I smaken återkommer päron och citrus tillsammans med vanilj och fat men vi hittar också smörkola och salmiak. Alkoholhalten (14,4%) värmer men stör inte. I vinets eftersmak finns en aning beska.

Inga kommentarer: