Anpassad sökning

söndag, januari 22, 2017

2012 Callaway Cellar Selection Zinfandel CaliforniaHistorien bakom Ely Callaway Jr. från Georgia och hans tre karriärer är ganska enastående. Ely var fast besluten om att inte gå i familjens fotspår inom textilindustrin men USA:s armé och diverse tillfälligheter ville annorlunda. Militären tycket att Elys bakgrund gjorde det självklart att han skulle syssla med kläder och placerade honom på Philadelphia Quartermaster Depot. Ely avancerade så småningom till major och stannade inom försvarsmakten i tio år.

Sedan vände sig Ely till den privata sektorn med sina idéer om att blanda polyestrar med naturmaterial som ull och bomull. Det blev succé! 1973 pensionerade sig Ely Callaway Jr. Han var då VD för Burlington Industries och hade redan köpt 57 ha mark utanför staden Temecula i södra Kalifornien.

Från Temecula i södra Kalifornien är det bara strax över
en timmes bilresa till mexikanska gränsen.
Inte många trodde på projektet att göra vin så långt söderut men 1976 blev Callaways Riesling utvalt att serveras hos president Gerald Ford i Vita huset när Storbritanniens drottning Elisabeth II kom på besök.  Tydligen bad drottningen om påfyllning av vinet och begärde att få träffa vinmakaren. Succén var åter igen ett faktum!

1981 såldes Callaway Winery & Vineyard med god förtjänst till Hiram Walker and Sons (Canadian Club Whisky). Ely Callaway som redan i unga år börjat spela golf investerade en del av vinsten i ett företag som tillverkade golfklubbor. I mitten av 1980-talet köpes hela företaget av Ely och namnet ändrades till Callaway Golf. Inom kort var företaget, med stor hjälp av de ikoniska Big Berha-klubborna, ett av de största varumärkena i golfvärlden.

Hur gick det då med vinfirman? Jo, skördeuttaget utökades kraftigt och vinproduktionen ökade tiofalt med sedvanlig kvalitetsförsämring som följd. Sedan 2005 är Callaway åter i privat ägo och arbetet med att höja kvaliteten har snabbt gett resultat.Vi dricker vinet till burgare men byter köttet mot svarta bönor. Det blir toppengott men kräver dubbel ost och ganska rejält med sås (och mayo). Vi kör med mytomspunna och urgoda Show Me BBQ-sås som tidigare var hopplös att få tag på. Numera är produktionen stabilare och produktionstakten högre. Det har gjort att myten minskat men att såsen är enkel att få tag på. Säljs i Sverige via Extreme Food i Göteborg. Har du grill kan du direkt satsa på 1 gallon-dunken för 800 kr!

2012 Callaway Zinfandel har en mullig och klassisk doft med björnbär, svartpeppar och en del fat. I smaken hittar vi körsbär, björnbär, hallon och katrinplommon. Vinet är inte någon syltbomb men sötman upplevs som ganska hög. En enkel, trevlig Zinfandel som varit toppen för ungefär halva priset! Callaway importeras av Vinopia.  


Black bean burger

3 st

1 burk svarta bönor (380 g)
1 dl ströbröd
1/2 liten gul lök, riven
1 litet ägg
1 /2 tsk ancho-chilipulver
1/2 chipotle i adobo, hackad
salt
peppar

Häll spadet av bönorna och mosa med t ex potatisstöt eller gaffel. Blanda med övriga ingredienser och stek på mediumvärme i olja. Servera gärna med dubbel ost och någon skön sås. Bönburgare har en tendens att kännas aningen torra. 

Originalrecept från The Pioneer Woman

Black Bean Burger med dubbel ost och ugnsrostade potatisklyftor.

Inga kommentarer: