Anpassad sökning

torsdag, december 22, 2016

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford


Historien bakom Frog's Leap Winery och dess grundare John Williams är både intressant och underhållande. Exakt vad som är sant och vad som är storytelling, förutom att Williams första jobb i vinindustrin var på Stag’s Leap Wine Cellars och att Larry Turley spelade en framträdande roll, har jag ingen aning om. Läs mer på Frog's Leaps och eller importören Ward Wines hemsidor.

I beställningssortimentet på SB finns just nu, förutom Merlot, även Zinfandel (249 kr) och Cabernet Sauvignon (429 kr) från 2013 och de ett år yngre vita vinerna på Sauvignon Blanc (229 kr) och Chardonnay (249 kr). 

1981 producerade Frog's Leap sina första viner, Sauvignon Blanc och Zinfandel. Först nästan tio år senare började firman göra Merlot. Årgång 2013 var vinet en blend med 82% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet Franc.


Vad då ribbit? Alla vet väl att grodor säger kvack!

Vi käkar sällan kossa men till vinet från Frogs Leap tycker vi en rejäl biff känns som det mest lockande. Därför blir det varsin entrecote, smör med bacon-/roqefortsmör och bakade zucchinifries. Vi blir knappast besvikna. Jättesmarrigt! 

Vinet kostar 325 kr. Ett ganska moderat pris med tanke på kvalité och att det kommer från Rutherford. Vinet har en aningen pepprig och fruktig doft med plommon, björnbär, blåbär och röda vinbär. Vi hittar också vanilj och ceder.

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford smakar väldigt ungt. Några timmar i karaff rekommenderas. Blåbär återkommer i smaken där det också finns svarta vinbär, viol och en aning kryddighet. Fatlagringen märks men är inte överväldigande. Ett vin som helt klart kan ligga på rygg några år men som smakar utmärkt redan i dag.    

När man skriver om ett vin gjort på 82% Merlot, är det näst iintill omöjligt att inte Miles från Sideways letar sig in i bilden. Även om det bevisas gång på gång att han hade fel, tycker jag fortfarande att klippet är fantastiskt. Bakade zucchinfries

2 pers

1 zucchini, cirka 325-350 gram
1/2 dl vetemjöl
1 tsk örtsalt
1,5 + 1,5 dl panko
0,25 + 0,25 dl riven parmesan
0,5 + 0,5 msk kartoffelkrydderi från Urtekram (eller någon liknande kryddblandning)
1 ägg
1 msk vatten

Värm upp ugnen till 225°. Skär av ändarna på zucchinin och dela den i pommesliknande stavar. Lägg mjöl och örtsalt i en påse. Lägg i zucchinistavarna och skaka. Blanda panko, parmesan och kryddblandning i en skål. Vispa ägget med vatten. Doppa zucchinin i ägg och sedan i pankoblandningen. Lägg på ugnsgaller (med mellanrum mellan stavarna). När hälften av zuccinistavarna är klara, byt till ny omgång pankoblandning. Baka 15 min i ugn.

Originalrecept från Budgetbytes.

Entrecôte med bacon-/roqefortsmör, sallad och zucchinifries.

Inga kommentarer: