Anpassad sökning

söndag, januari 29, 2017

2015 Ten Minutes by Tractor Chardonnay 10X


10 X är den enklaste vinserien från Ten Minutes by Tractor med druvor som inhandlas från olika vingårdar på Mornington Peninsula i delstaten Victoria. Druvorna handplockades och jäste på naturlig jäst. En del genomgick malolaktisk jäsning och vinet har legat nio månader på 15% nya franska ekfat.

2015 Chardonnay 10 X släpptes i SB:s tillfälliga sortiment 20 januari och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 260 kr. 

Vi dricker det härliga vinet till Murgh Makhani eller indisk smörkyckling och det fungerar utmärkt, även om vi hade hoppats på toner av smör i vinets doft och smak. Istället hittar vi doft av päron, persika, galiamelon och vanilj. Den fruktiga och friska men samtidigt avrundade smaken domineras av päron, äpple och söta citrusfrukter. Fatlagringen ger sig tillkänna men är ganska subtil. Självklart är vinet ungt men väldigt trevligt just nu. Någon anledning att lagra ser jag inte. 


Murgh Makhani

3 pers

1/2 gul lök (normalstor), hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
3 cm ingefära, riven
2 tsk citronjuice
2 msk vatten
1 burk hela tomater (alt 2 dl tomatjuice)
500 h kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar – 4-6 st/filé
1 tsk garam masala
2, 5 dl vispgrädde
1 dl yoghurt
1 lagerblad
1/2 tsk chilipulver
3 msk ghee


Blanda de fem första ingredienserna och kör i blender till en puré. Sila tomaterna och ta tillvara på juicen. Det behövs ca 2 dl. Krossa tomaterna och pressa ur juicen. Stek kycklingbitarna runtom på mediumvärme i olja. Strö över garam masala. Ställ åt sidan. Hetta upp ytterligare någon msk olja och stek lökpurén tills den blivit torr. Tillsätt grädde, yoghurt, tomatjuice, lagerblad, chilipulver och kycklingen. Sjud i 15 min. Tillsätt ghee och låt den smälta ut i såsen.

Detta är en förenklad version av den klassiska indiska rätten. Jag har kombinerat delar från olika recept för att det ska bli både enkelt men samtidigt genuint. Den som vill göra "äkta" Murgh Makhani bör inte ha problem att hitta recept på webben.

Murgh Makhani – indisk smörkyckling och kryddigt gult ris.

Inga kommentarer: