Anpassad sökning

söndag, september 25, 2016

2014 KWV Grenache Blanc The Mentors


KWV eller Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (Sydafrikanska vinmakarföreningen) var mellan 1924 och fram till inledningen av 1990-talet, den totalt dominerande aktören inom vinproduktion och vinhandel i Sydafrika. Tidvis fungerade kooperativet som en myndighet med monopol på import och export av alkoholhaltiga drycker. 1997 ombildades KWV från kooperativ till en mer gängse företagsform.

KWV gör i dag massor av olika viner i flera serier. En av dessa är The Mentors som finns i över tio varianter med olika druvor eller druvblandningar. En handfull av dessa finns i Sb:s beställningssortiment men den Grenache blanc vi provat, hittade vi som tillfällig nyhet i butik. Vinet kostar 169 kr och i skrivande stund finns det fortfarande en del flaskor kvar runtom i landet.

Vi drack vinet till varsin laxfjäril med polenta, friterade kikärtor och stekt enokisvamp med misosmör. Vi lyckades också komma över en påse havskorall (glasört) som vi naturligtvis inkorporerade i rätten. Smaskigt!

Enoki
Vinet har doft med äpple, päron och tropisk frukt. Vi hittar också vanilj, brio fruktkola och minnen av de sex månader The Mentors Grenache blanc har legat på ekfat.

Munkänslan är aningen fet och vinet har schysst syra. Briokola återkommer i smaken liksom päron och fat. Här finns också örter och något som mest påminner om grapefrukt. 2014 KWV Grenache Blanc The Mentors funkar alldeles utmärkt till maten och det är svårt att föreställa sig hur kombon skulle kunna bli bättre.

Laxfjäril med polenta, stekt enoki med misosmör,
friterade kikärtor och havskorall.  

Inga kommentarer: