Anpassad sökning

söndag, september 18, 2016

2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate


2013 Mount Eden Chardonnay släpptes på Sb den 19 augusti. Trots ett respektingivande pris på 549 kr, är flaskorna i stort sett redan slut. I skrivande stund finns det sammanlagt 12 flaskor kvar men de kommer säkert inte bli några hyllvärmare. Den som har vägarna förbi Nordstan i Göteborg eller Hansa i Malmö, bör passa på att slå till. Helst på så många flaskor som plånboken tillåter. Även om vinet är strålande bra redan nu har det alla förutsättningar för att lagras. Mount Eden jämför själva årgång 2013 med 1984,"which aged beautifully for twenty-five years".


Mount Eden Vineyards i Santa Cruz Mountains, ägs och drivs sedan 2008 av Jeffrey och Ellie Patterson. Jeffrey började arbeta som assisterande vinmakare på firman redan 1981. Något år senare fick han ta över som  chefsvinmakare och Ellie blev firmans "business manager". I portföljen finns vin på Chardonnay och Pinot Noir samt en bordeauxblend med Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Sammanlagt gjordes 1986 lådor Chardonnay Estate årgång 2013. Vi dricker vinet till pizza med tre varianter på kantarell - färska, smörstekta och picklade. Det blir super och vinet är, trots sin ungdom, perfekt att dricka till. 


2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate doftar galiamelon, citrus och äpplen, både röda- och gröna. Vi hittar också spår av fat, vanilj och smörkola.

I smaken återkommer äpple. Även här handlar det om både röda och gröna. Också fat och vanilj känns igen men här finns även lime, mineral och något som mest liknar lakrits. Allt är i utomordentlig balans och munkänslan aningen fet med schysst syra.

Ett väldigt, väldigt bra vin! Jag önskar jag hade haft många flaskor i källaren men det har jag tyvärr inte. Däremot ligger en 2012 Cabernet Sauvignon och väntar. Efter de rapporter jag hört som talar om ett fantastiskt vin redan nu, tror jag inte jag kommer lyckas med att vänta särskilt länge innan korkskruven åker fram...

Inga kommentarer: