Anpassad sökning

söndag, september 11, 2016

2012 Silver Palm Zinfandel


Silver Palm Wines i Santa Rosa ägs av storfirman Jackson Family Wines som sammanlagt har över 50 vinerier på fem kontinenter och som hela tiden verkar fortsätta växa. I våras sålde till exempel Wells Guthrie och Murano Group sina respektive andelar i Copain Wines till familjen Jackson. Priset har inte offentliggjorts.

Silver Palm gör i dag fyra röda viner (Cab, Pinot, Merlot och Zin) och en vit (Chardonnay) med frukt från North Coast AVA och Central Coast AVA. Druvorna till 2012 Zinfandel kommer från Napa, Sonoma och  Mendocino counties på The North Coast. Blandningen i vinet är 86% Zinfandel, 13% Petite Sirah och 1% Barbera. 2012 Silver Palm Zinfandel är mörkt och har en fruktig doft med björnbär, blåbär, mörka körsbär och hallon. Här finns också salmiak, kryddor och något jag inte kan sätta fingret på men som kan vara viol? 

Också smaken är fruktig med solmogna björnbär, blåbär och svarta vinbär. Här finns mjölkchoklad och muskotnöt och munkänslan är ganska tjock men utan att bli sötkladdig. Vinmakare Matt Smith har gjort ett bra jobb med frukten från den varma odlingssäsongen 2012. Druvmusten har legat på både amerikanska och franska fat men jag har inte lyckats hitta några uppgifter om hur länge.   

2012 Silver Palm Zinfandel är inget mästerverk men både Jen och jag gillar det! Silver Palm importeras av Wicked Wine och i sortimentet finns Zinfandel och Chardonnay. Båda varianterna kostar 199 kr. 

Vi dricker vinet till stekt ytterfilé från kamel, BBQ-beans, ugnsbakad sötpotatis och blandsallad. Vinet funkar utmärkt till maten och framför allt får vi nog tacka de söta bönorna för det. Kamel var gott och roligt att prova men jag tror köttet funkar ännu bättre i en gryta.


Snabblagade BBQ-bönor

3 pers

400 g kokta Cannelinibönor 
1 paket (140 g) bacon
1/2 gul lök (hackad)
2 klyftor vitlök (hackade)
1/2 jalapeno, hackad (utan kärnor och mellanväggar)
matolja
1, 5 dl Coca-Cola
0,5 dl ketchup
2 msk melass
0,5 msk äppelcidervinäger
0,5 msk chilipulver
0,5 tsk rökt paprika
2 krm kajennpeppar
svartpeppar
salt

Hetta upp matoljan i en kastrull. Stek bacon och mjuka upp lök, chili och vitlök. Skölj bönorna i sil och tillsätt dem, Coca-Cola, ketchup, vinäger, melass och kryddorna. Koka några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.

Pintobönor hade kanske varit bättre än Cannelini men jag har svårt att hitta några färdigkokta. BBQ-bönor låter kanske märkligt men tänk på den svenska klassikern bruna bönor med sin smaksättning av sirap och ättika. Same same but different!Stekt ytterfilé från kamel,  BBQ-bönor, sötpotatis och sallad.

Inga kommentarer: