Anpassad sökning

fredag, augusti 14, 2015

Vino och Pike & Joyce


Sommarens Skånesemester är slut. Sista kvällen blev det bbq tillsammans med nära och kära. Vi började utomhus men det lynniga vädret gjorde att vi efter förrätten fick flytta under tak. Till huvudrätt grillade vi en laxsida som serverades med kokt potatis, majonnäsglacerad och grillad sparris och en citrusaioli med lime, blodgrape och apelsin. Smarrigt! 

Jag provade denna gång att lägga bitar av körsbärsträ i grillen. Dessa var ungefär 10 cm långa och diametern kanske hälften. Jag slängde in tre bitar och det blev en fantastisk rökutveckling. Väldigt mycket mer än från rökflis. Lax blir färdig ganska snabbt på indirekt grill och en temperatur en bit över 200°. Det tog inte mer än cirka 15 minuter. Hade det behövts längre tid skulle eventuellt all rök ställt till det och slutresultatet riskerat att bli besk och eländigt.  

Till maten ställde vi fram rosé från Washington State och väl kyld Pinot Noir från Adelaide Hills i Australien. Det var inte helt enkelt att välja mellan det rosa och det röda vinet. Båda var mycket goda i all  sin enkelhet. 
Jag tog inga anteckningar under kvällen och kan därför inte uttala mig speciellt ingående om Vino Rosé från Charles Smith. Däremot har Jen och jag druckit det australiensiska vinet ytterligare en gång och var då lite noggrannare med att skriva ner våra intryck.

Det jag kan berätta ur minnet om 2014 Charles Smith Wines Vino Sangiovese Rosé är att vinet doftade smultron, körsbär och örter, att det smakade jordgubbar, att syran var hög och att jag gillade det! 

Vino Sangiovese Rosé finns i beställningssortimentet och kostar 119 kr. Importeras av Handpicked. Hade sommaren varit lite längre hade jag beställt en låda...
Jag tycker det är fantastiskt trevligt med kylt rött vin  när det är sommar och varmt och Pinot Noir är den druva som detta fungerar bäst med. Det var en het kväll på enkla men smått fantastiska L'Entrecote på Rue Saint St Benoît i Paris 6:e arrondissement, jag fick smak för att svalka mig med rött vin. Naturligtvis försvinner en del komplexitet och nyanser när vinet kyls men handlar det om enklare varianter kanske det spelar mindre roll. 

När vi drack 2013 Pike & Joyce Pinot Noir Rapide till lax,  hade jag kylt vinet till runt 10°. Andra gången var det aningen varmare, ca 16-17°. Det det räcker att Rapide är bara aningen kylt för att det ska fungera bra. Riktigt bra till och med! Det är först när vinet närmar sig rumstemperatur som det faller igenom och blir mindre roligt. 

Doften är full av saftiga hallon, körsbär och blåbär. Här finns också lite fat och till och med en del knallpulver. Vinet har legat nio månader på fransk ek. Hur stor andel av faten som var nya har jag inte lyckats ta reda på. Smaken är bärig med plommon och jordgubbar. Här finns en del mjuka tanniner och trevlig syra. 

Pike & Joyce i Adelaide Hills, gör vita viner på flera olika druvor men röda endast på Pinot Noir. Tydligen har man tidigare även haft en Merlot i Portföljen men det projektet verkar numera vara nerlaggt. Firman har 25 hektar vingårdar.  Ungefär hälften är planterade med Pinot Noir och förutom denna druva odlas också Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Chardonnay. 

Rapide är firmans enklaste Pinot och 2013 var första årgången av detta vin.  I skrivande stund finns Rapide i 45 av Sb:s butiker och en flaska kostar 119 kr. Jag kommer att köpa några till och servera till gåsmiddagen i november. Så bra är vinet!


Glace-sandwich

Till sist några rader om ett mindre sommarprojekt jag ägnat mig åt. Det hela började med att Jen och jag åt varsin strut med favoritglassen Hansens Flødeis när vi var på besök i danska Hornbæk. Vi började tala om hur gott det skulle vara att ta bort den smaklösa glassen från en GB Sandwich och ersätta den med riktig gräddglass. Vi enades ganska snabbt om att det förmodligen skulle smaka ganska fantastiskt. Väl tillbaka i Sverige kunde jag inte släppa tanken på denna förbättrade klassiker. Skulle man kanske till och med kunna baka egna glasskex?

Sandwich är förresten en av GB:s äldsta glassar som fortfarande finns på kartan. Den lanserades 1972. Då kostade glassen 1 kr. Enligt SCB:s konsumentprisindex har priset på livsmedel ökat med 27% sedan 1994. Glass ligger något högre med 30%. Priset på en GB Sandwich har under samma tid fördubblats! Siffrorna är från 2014

Efter denna utvikning återvänder jag till mitt glassprojekt.  Eftersom det var semester, Jen hade dragit till Italien och jag inte gillar att ligga på stranden, började jag experimentera och efter ett par försök blev det riktigt bra! En rolig detalj var att jag använde glass i kexsmeten. Jag har provat det även när jag bakat andra kakor och det tillför en extra dimension till kakorna, även om det verkar göra så att de torkar fortare. Detta är inget problem hos mig eftersom jag ändå har käkat upp allt, långt före det händer.


Sandwichkex till glass

1 dl smält osaltat smör
1/3 dl strösocker
1/3 dl rörsocker
1 dl gräddglass choklad
1 ägg
1/2 tsk vanilj
1/2 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl

Blanda smält smör och socker. Mixa i glass och kör vidare tills den smält och det blivit en jämn smet. Tillsätt ägg, vanilj, bikarbonat, salt. Mixa slätt. Tillsätt därefter mjölet under omrörning, lite i taget. Arbeta in mjölet men stäng köksmaskinen så snart allt är blandat.

Lägg degen i plastpåse och kyl i minst 1 h. Sätt ugnen på 175°. Kavla sedan ut degen tunt. Använd t ex dubbla bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5-6 min. Låt  svalna på galler.        

6 kommentarer:

Janne sa...

Självklart blir inte kakor liggande. Hur skulle det se ut?

Trevliga vintips, och bra med restaurangtips också. Åker till Paris nästa vecka för att se cykellopp, och då satsar jag på att komma förbi Saint-Benoît också. Råkar du ha ett till tips restaurang/vinbar på lager?

johan p sa...

Hej Janne!

Det var några år sedan jag var i Paris senast men trevligaste restaurangbesöken då var Chez L'Ami Jean på 27 Rue Malar och Le Chateaubriand på 129 Avenue Parmentier. Fantastisk mat på båda ställena om än väldigt olika.

Jen som är i Paris stup i kvarten rekommenderar följande:

Montana - en fräsig bar som ligger brevid L'entrcôte. Man går dit sent.

Alltid trevligt att ta en glas på Café Flores på boulevard Saint Germain ( mer ett kafé som har öppet sent )

La socité- flott restaurang på place Saint Germain

Janne sa...

Tack för tips! Fritiden i Paris kom helt överraskande och nu har jag några grejer till att hitta på. Utmärkt!

johan p sa...

Önskar dig trevlig resa till denna fantastiska stad!

Mark Anto sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mark Anto sa...

$9 Million Fraud Judgment Against Antony Gordon In Federal Court
This fraud judgment has led to Antony Gordon’s Chapter Seven bankruptcy, which is a straight liquidation.
This (2:13-ap-01536-DS 1568931 Ontario Ltd., an Ontario (Canada Corporati v. Gordon et al) looks like a $9 million dollar fraud judgment in federal court against Rabbi Chanan (Antony) Gordon (an attorney, motivational speaker, and hedge fund manager).
http://www.lukeford.net/blog/?p=59030