Anpassad sökning

söndag, augusti 23, 2015

2011 Turley Zinfandel Fredericks Vineyard

'
2011 Turley Zinfandel Fredericks Vineyard

För många zinfandelfantaster finns det inget bättre än Turley Wine Cellars. Tom Lee som ligger bakom The Zinfandel Chronicles, skrev till exempel tidigare den här månaden "With all due respect to Carlisle, Ridge and Bedrock these are arguably the best Zinfandels in California".

Jag skulle inte sticka ut hakan lika långt. Dels har jag inte provat speciellt mycket från Turleys, dels har jag inte blivit jätteimpad av dem. Kanske för att mina förväntningar varit för högt ställda. Det är utan tvekan både stora och bra viner men att de skulle vara bättre än Ridge och Carlisle (Bedrock har jag aldrig provat), kan i alla fall inte jag hävda. För övrigt är 2005 Nickel & Nickel Ponzo Vineyard den bästa Zinfandel jag (hittills) smakat!


Den bästa zin jag provat!

Historien om Turley Wine Cellars började när Larry Turley någon gång på 1970-talet träffade John Williams. Tillsammans startade och drev de framgångsrika Frog's Leap Winery i Rutherford, innan Larry sålde sin andel och startade eget 1993. De första två åren var Larrys berömda syster Helen vinmakare på Turley. Helen Turley kan sägas vara ansvarig för husets stil med kraftiga, alkoholstarka viner gjorda på solmogna druvor och naturlig jäst. 

I dag har Turley vinerier i både Templeton och St. Helena. Sammanlagt gör firman ungefär 16.000 lådor vin varje år. Man gör i dag 34 olika viner. Det mesta är single vineyard Zinfandel och Petite Sirah men Cinsault, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, en röd blend på Grenache och Carignane samt en vit på Roussanne och Grenache Blanc finns också i portföljen.

Turley importeras av Divine. 2011 Zinfandel Fredericks Vineyard släpptes i beställningssortimentet i början av förra året och kostade då 459 kr. Den är sedan länge slutsåld. 

Fredericks Vineyard som ursprungligen hette Weiss, ligger på ganska hög höjd i Sonoma Valley. Vingården planerades 1937 och har ända från början brukats ekologiskt. Vi dricker vinet till cheddartung men hyfsat mild enchilada med carnitas och champinjoner. Det fungerar utmärkt!


Enchilada med carnitas

Vi luftar det unga vinet en hel dag. Doften är bärig. Här finns körsbär, björnbär, blåbär och jordgubbar. Vi hittar också mjölkchoklad, kryddor och ett litet alkoholstick. Alkoholhalten är höga 15,9% men den känns inte alls i när vi smakar. Munkänslan är ganska tjock och tuggig men vinet är mjukt som sammet.

Vinet har ganska hög syra, aningen tanniner och smakar mycket. Här finns framför allt björnbär och körsbär tillsammans med choklad, viol och peppar. Ett gott hantverk av Turleys unga vinmakare Tegan Passalacqua men för att bli bäst i min bok krävs det faktiskt ännu mer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var köper man Nickel & Nickel viner? Tack på förhand!

johan p sa...

Jag vet inte om det för närvarande finns någon svensk importör. Kanske kan någon annan svara på det.

Den zin jag nämner i posten köpte jag på Sb men det var för snart tio år sedan...