Anpassad sökning

söndag, augusti 16, 2015

2011 Ridge Chardonnay Monte Bello

2011 Ridge Chardonnay Monte Bello

Jag har tidigare utnämnt 2007 Vineyard of Pasterick Syrah till semesterns bästa (röda) vin. 2011 Chardonnay Monte Bello från Ridge Vineyards knep med lätthet samma utmärkelse i kategorin vitt. En fantastiskt bra Chardonnay från the Golden State. Fast i ärlighetens namn måste det sägas att konkurrensen inte var speciellt hård. Vi har helt enkelt druckit alldeles för lite vitt!

Men även om vi hade hinkat i oss massor av vita viner hade det varit svårt att knäcka Ridge Monte Bello 2011. Vi var fyra runt bordet som var rörande överens om vilket fantastiskt vin vi hade i glasen! Doften är komplex men klassisk Cali Chardonnay. Här finns gula plommon, päron, citron, smörkola och fat tillsammans med gula blommor, vanilj och smör. I smaken hittade vi äpple, citrus, melon, smör, mineral och cashewnötter. Initialt också lite ekbeska men den blåste bort efter några timmar i karaff. Eftersmaken sitter i länge.

Istället för att rabbla fakta om vinet lämnar jag över till vinmakare Eric Baugher som berättar det mesta man vill veta.I december förra året, när jag köpte 2011 Ridge Chardonnay Monte Bello, kostade en flaska 479 kr. Samma månad släppte importören Vinunic 180 flaskor 2012 Ridge Chardonnay Estate som kostade mer än en hundring mindre. Även om det inte är rättvist att jämföra olika årgångar tycker jag att den enklare Estate håller mycket hög klass varje årgång och frågan är om inte den trots allt är ett bättre köp. Kanske speciellt for oss som inte lagrar utan dricker upp vinerna inom något år?Pasta limone

Vi drack 2011 Ridge Chardonnay Monte Bello till bakad torskrygg, beurre blanc, kantareller och grillad tomat. Dumt nog tog jag ingen bild och slänger istället in ett foto på pasta limone som vi åt som primi.

Till pastan drack vi också fatad chardonnay men med ett helt annat uttryck än Momte Bello.  2013 Jean-Marc Brocard Chablis 1er Cru Fourchaume är mineraligt med gula äpplen, citrus och lite smör. Ett gott vin om än inte storslaget.Inga kommentarer: