Anpassad sökning

fredag, augusti 07, 2015

2013 Michael David Winery Cabernet Sauvignon Freakshow


Du som inte gillar fat kan sluta läsa nu. Freakshow från Michael David Winery i Lodi är med största sannolikhet ingenting för dig, trots ett slagkraftigt namn och uppseendeväckande etikett.   

Namnet Freakshow kommer från bröderna Michael och David Philips vingård Superfreak som tidigare levererade druvor till Freakshow. I och med årgång 2012 ökades produktionen av vinet från 20 000 till 100 000 flaskor och utan att veta säkert förmodar jag att druvorna numera kommer från någon eller några av de 60 odlare i Lodi som Michael och David Philips köper frukt från. I Freakshow finns det förutom Cabernet Sauvignon också en liten andel Petite Sirah. 

Exakt hur det ligger till med druvorna i Michael Davids viner är lite svårt att veta. Hemsidan förkunnar både att "Starting with the 2011 vintage 100% the Lodi grown fruit crushed at Michael David winery was certified sustainable" och samtidigt att "Though not certified organic, Michael~David Winery strives to use all natural methods...".

Med Freakshow har bröderna Philips fått till ett mycket trevligt vin för en billig peng.  David Philips tror att Freakshow kommer att bli firmans nästa stora succé och det skulle inte förvåna om vinet i framtiden går om storsäljaren 7 Deadly Zins som det varje årgång produceras runt 300 000 flaskor av. Freakshow kostar 149 kr på Sb. Vinet importeras av Janake Wine Group som tyvärr inte har någon information om vinet på sin hemsida.

Baconburgare med ost, potatisklyftor och specialsås
Jag har druckit Freakshow två gånger i sommar. Vid första tillfället var det till grillad ryggbiff med Roquefortsmör och sallad på vattenmelon och basilika med chipotledressing. Andra gången stekte Jen och jag upp några högrevsburgare som vi dressade med cheddar, bacon, hemgjord burgarsås med mycket dill och käkade med ugnsrostade potatisklyftor. 

Till båda dessa måltider satt solskensvinet Freakshow som en sportmössa! Doften är sötfruktig med vinbär, körsbär och hallon. Här finns också fat, lakrits, viol och karamell. Också i smaken dominerar de solmogna bären (körsbär, vinbär, blåbär) men här finns också choklad och fat. Syran är relativt hög och några mjuka tanniner får också plats. Om man som vi gillar stilen, är det svårt att hitta något negativt om 2013 Freakshow. Det enda vi registrerar på vinets minuskonto är att eftersmaken är ganska kort. 

It's grilling time again!
Michael David Winery grundades 1984 men familjen har varit lantbrukare i Lodi sedan mitten av 1800-talet. Då odlades en mängd olika grödor på den 60 ha stora åkerarealen. Denna har i dag utökats till över 300 ha som uteslutande är planterat med vinrankor. Varje år produceras runt en halv miljon flaskor vin och som jag nämnt tidigare står storsäljaren 7 Deadly Zins för över hälften av dessa. 150 personer arbetar på firman och man gör gör en mängd viner på olika druvor. På Sb:s hemsida finns det i dagsläget 16 olika viner från Michael David med pris från 129-550 kr.

Read more here: http://www.sacbee.com/food-drink/wine/dunne-on-wine/article2590896.html#storylink=cpy

Read more here: http://www.sacbee.com/food-drink/wine/dunne-on-wine/article2590896.html#storylink=cpy

Read more here: http://www.sacbee.com/food-drink/wine/dunne-on-wine/article2590896.html#storylink=cpy

Read more here: http://www.sacbee.com/food-drink/wine/dunne-on-wine/article2590896.html#storylink=cpy


Roquefortsmör

200 g smör, rumstempererat
120 g bacon (1/2 paket)
150 g Roquefort, smulad
2 tsk timjanblad
1 msk worcestershiresås

Stek och smula baconet. Blanda allt och rulla ihop till en korv i plastfolie. Låt stelna i kyl.


Grillad ryggbiff med Roquefortsmör

Namnet Freakshow har gjort att jag under tiden jag skrivit detta, suttit och nynnat på "Get Ur Freak On" av hårdingen Missy Elliott och geniet Timbaland. Låten har absolut ingenting med Cabernet Sauvignon att göra. Vid den här tiden, i början av 2000-talet, var nog Missy mer inne på tabletter än rött vin. Skivan som hette Miss E... So Addictive,  kallades bland annat för hip hopens "ecstasy opus".


Inga kommentarer: