Anpassad sökning

lördag, juli 18, 2015

2012 Copain Syrah Tous Ensamble


Jag hade ganska höga förväntningar på enkla 'Tous Ensemble' Syrah från Copain men det visa sig vara ett vin som inte riktigt föll mig på läppen. Vinmakare är hyllade Wells Guthrie och vinet görs av druvor från flera vingårdar i Mendocino County. Druvorna odlas ekologiskt men är inte certifierade.

Copain Wines importeras av Johan Lidby Vinhandel. I beställningssortimentet finns ytterligare en Syrah och fyra viner gjorda på Pinot Noir. Med sina 219 kr är Syrah 'Tous Ensamble' det billigaste av dessa. I andra änden av spektrat finns 2012 Pinot Noir Kiser 'En Haut' för 699 kr.

2012 Syrah 'Tous Ensemble' har doft av körsbär och jordgubbar. Här finns också kryddor (vitpeppar) och örter (rosmarin). Smaken är något återhållsam med blåbär och körsbär. Syran är hög och det finns en del tanniner och gröna, stjälkiga toner. Alkoholhalten ligger på moderata 13% och vinet är lagrat på använda franska ekfat.

Sammantaget är vinet något av en besvikelse för mig. Det kanske kan bli bättre med några års vila, även om Copain själva menar att vinet är "ready to drink" men jag tror det främst är den moderna kaliforniska stilen som inte passar mig.

Vi dricker vinet till en smarrig paj med champinjoner och rester från veckans grillning. 


Paj med svamp och entrecôte

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Johan!

Tack för ditt trevliga bloggande. Keep up the good work!

Jag delar ditt intresse för god hemmalagad mat och kaliforniska viner. Håller nästan alltid med dig om de viner du redovisar på bloggen, men just detta är jag mkt förvånad över. Jag köpte tous ensemble både pinot och Syrah förra året och tyckte då mkt om just Syrahversionen. På cellartracker har jag noterat det som årgång 2012, men mitt intryck var verkligen av ett mer elegant vin, såpass att jag blev förvånad över att en kalifornisk instegssyrah var så pass finstämd. Sedan såg jag att vinerna dök upp på Go west och i BS.

Undrar nu om det var 2011:orna jag köpte i augusti förra året... Det skulle ju gå väl ihop med 2011 som solfattigare årgång och 2012 som mer varm årgång. Men jag minns det som att jag noterade att vinerna fanns till högre pris hos annan importör förra året och sedan dök de upp med lägre prislapp men samma årgång i början av hösten ngn gång.

På Go west-provningen var de två fin-pinotvinerna, monument tree och kiser en haut, verkligen fantastiska.
Mvh

Erik E

johan p sa...

Hej Erik och tack!

Även om inte Tous Ensamble passade mig vill jag gärna smaka fler av Wells Guthries viner. Jag har ingen koll på importörer och årgångar men ditt resonemang om 2011 vs 2012 låter helt rimligt.

Roligt att vi ofta tycker lika om viner från Kalifornien. Har du något tips som jag inte bör missa?

Önskar dig en fortsatt trevlig sommar!

/Johan P

Anonym sa...

Hej igen!

Det dyker upp viner på bolaget litet då och då från några av mina favoritproducenter, tyvärr är ju priserna inte hjälpta av vare sig avstånd, dollarkurs, svensk alkoholskatt eller bolagets påslag. Så kanske inte riktigt några vardagsviner och inte alltid prisvärda (i Sverige!) i förhållande till exempelvis spanska och sydfranska viner, men kul att pröva ibland.

De riktigt bra jag ibland hittat inkluderar arnot-Roberts (kall-klimatssyrah), lioco (chardonnay och fin instegscarignan - red blend - samt några vingårdspinoter), anthill farm (fin-pinot), Spottswoode (cabernet), Corison(cabernet), Kapcsandy Endre (andravinet, cabernet), Buccella (inkl andravinet, Mica, cabbar), Littorai och Hirsch (pinot noir), Liquid Farm White Hill (chardonnay), Qupe, Ojai Syrah från olika lägen, såg att du provat deras John sebastiano grenache som jag missade, men Syrah från samma vingård släpps nu i sommar tror jag.

Mer prisvärt är Ridge Lytton Springs och Geyserville, deras zinfandel-field blends ( cabbarna är mkt trevliga också...) som släpps nu i augusti och fortfarande ligger strax under 300 kr. Tycker också att för en rhone-intresserad vindrickare så är tablas creek (både vita och röda) intressant i prisläge kring 350 kr. Mkt mer eleganta än Bonny Doons överekade instegsviner, som i o f s ligger i billigare prisläge.

Sen tycker jag oregonvinerna är minst lika intressanta. Tyvärr inte så stort utbud i Sverige ännu. Nu i augusti/sept släpps bergströms cumberland Reserve (PN) som brukar vara ett fint vin och inte lika ekad som deras dyrare Bergström estate. Cristom MT Jefferson (PN) brukar också vara bra.Trisaetums rieslingar är mkt trevliga. Bland de billigare oregon PN kan nog Erath, Ponzi och AtoZ vara helt ok en bra årgång som 2012 men jag har inte prövat på länge. Erath och Ponzi var två av pionjärerna.

Trevlig grill pch vinsommar!
Erik

johan p sa...

Hej,

Mycket spännande från Kalifornien, både sådant jag provat och sådant som är helt nytt för mig. Som vanligt behöver man, precis som du skriver, tyvärr lägga in pris som ej oviktig faktor...

Jag har druckit väldigt lite Oregon PN men skulle gärna prova mer.

/JP