Anpassad sökning

måndag, juli 13, 2015

2008 Haywood Estate Zinfandel Rocky Terrace


Historien om rik kille som köper mark i "wine country", börjar odla druvor och göra vin är inte helt obekant men på något vis alltid fascinerande. För Peter Haywood från Chicago som tjänat sina pengar i byggbranchen, började resan 1973 när han köpt det som senare skulle bli vingården Los Chamizal på sluttningen av Mayacamas Mountains. Rocky Terrace är en en del av Los Chamizal Vineyards. 1980 gjordes de första vinerna under namnet Haywood Estate och även om Peter Haywood gör vin på flera olika druvor är det Zinfandel som är den klarast lysande stjärnan. 

Vinet har fruktig doft med björnbär, blåbär och hallon. Här finns också vanilj och lite lakrits. Smaken är aningen syltig med solmogna björnbär och choklad. Alkoholen är inte helt integrerad.

Trots dessa skavanker gillar vi 2008 Haywood Estate Zinfandel Rocky Terrace väldigt mycket. Det är utan tvekan det bästa vin jag provat där ordet sylt finns bland provningsanteckningarna.

Rocky Terrace Zinfandel är det enda vin från Haywood Estate som finns i Sverige. Det importeras av Enjoy och ligger i beställningssortimentet för 285 kr.
Vi drack Rocky Terrace Zinfandel till god grillad knackwurst från SP Chark i Asmundtorp - fassans favortitkorv! Bröden köpte jag på Brioche i Alvik men ärligt talat fungerade de inte speciellt bra som korvbröd. För stora och kompakta och passade mycket bättre som mjuk baguette.

Jag hade hittat ett intressant recept i ett reklamblad och med inspiration därifrån rörde vi ihop en topping med avokado, jalapeño och cream cheese. Mycket gott!   


Avokadotopping

2 avokados, skurna i tärningar
1/2 lime, juice och zest
1/4 dl hackad picklad jalapeño
1 röd lök, finhackad
1 dl hackad koriander
100 g cream cheese

Rör ihop och låt stå en stund innan servering.


Picklad jalapeño

1 burk

8-12 jalapeños, skurna i ringar
1 vitlöksklyfta
1 dl äpplecidervinäger
1/2 dl strösocker
1 msk salt
10 svarta pepparkorn
5 kryddnejlikor

Koka upp vinäger och socker. Rör tills det löst sig. Lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Drag från värmen och häll i  steriliserad burk.


Grillad knackwurst med avocadotopping och picklad jalapeño.

Inga kommentarer: