Anpassad sökning

onsdag, juli 29, 2015

2012 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon


I början av maj var jag på en provning med vinmakare Ralf Holdenried från Black Stallion Estate Winery som arrangerats av Hermanson & Co. I provningen ingick sju viner från den relativt nystartade firman med adress på berömda Silverado Trail i Napa Valley.

Vid bordet hamnade jag vid sidan om Red Scream-Ulf och vi var bland annat ganska överens om att 2010 Barrel Reserve Cabernet Sauvignon var det just nu bästa vinet och att det fanns gryende storhet i firmans prestigevin, 2010 Transcendent. Dessutom skulle jag gärna dricka mer av 2012 Limited Release Syrah och gillade också enkla 2013 Chardonnay.

Men det vin som i dag finns att tillgå via beställningssortimentet är 2012 Cabernet Sauvignon (229 kr) och därför tycker jag att den är mest intressant att prova under lite lugnare former och till mat. 

Eftersom jag var hos mor och far på Råå och vädret var bra, blev det självklart grillat. Till Black Stallions enklaste Cabernet hamnade några grishalskotletter över glöden. Vi åt dem med en mycket trevlig melonsallad (som kommer att dyka upp i fler gillposter framöver), aioli med bacon och årets första skörd av farsans haricots verts. Det blev fem bönor per person!

Tillsammans blev mat och vin smått enastående. 2012 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon är en enkelt cabbe med massor av solmogen frukt och det är ett närmast idealiskt vin till grillat kött. 

I doften hittar vi en hel hink med svarta vinbär, några hallon, aning rökignet och cigarrlåda. Smaken domineras av solmogna svarta vinbär och vinet innehåller en del silkiga tanniner. Black Stallions enkla Cabernet är mycket trevlig och jag upptäcker att jag uppskattar den än mer när inte provningens mer än sju gånger så dyra viner finns att jämföra med. Jodå, prestigevinet Trancendant kostar över $180!


Melonsallad med basilika och chipotleMelonsallad med basilika och chipotle

4 pers

1 liten vattenmelon,  tärnad
1 lime, juice och zest
2 msk honung
2 msk olivolja
1 chipotle i adobo, finhackad
1 kruka basilika, bladen
flingsalt

Rör ihop limejuice och zest med honung, olivolja och chipotle. Blanda dressingen med melontärningar och basilikablad. Strö över flingsalt.

Recept från Ica.

Grillad fläskkarré med melonsallad och baconaioli

Inga kommentarer: