Anpassad sökning

tisdag, maj 19, 2015

Weekend på väskusten

Första stoppet blev Magnus Johanssons bageri och konditori,
där vi skaffade lite matsäck till resan.Tidigare i vår fick jag en inbjudan till övernattning och middag på Hotell Gullmarsstand i mellersta Bohuslän. Förra helgen hade det blivit dags att packa bilen och ställa in GPS:en. Fiskebäckskil som var målet för resan ligger på Skaftö, mittemot Lysekil och lite mer än en timmes norr om Göteborg.  

När vi startade från Stockholm sken solen men väl framme på västkusten hade det börjat regna och vi höll oss mest inomhus och sparade promenaden i den vackra lilla byn till nästa dag. Istället såg vi oss om på hotellet som består av flera mindre byggnader och som snart kommer att växa med 25 nya rum.

Under vårt korta besök bodde vi fantastiskt med brygga precis utanför fönstret och med utsikt rakt ut i den bohuslänska skärgården. Här kunde jag stannat länge!


Istället gjorde vi oss i ordning och begav oss till hotellets restaurang där vi fick ett bord som bokstavligt talat låg på pålar ute i havet. Menyn var kort och självklart stod råvaror från havet i fokus. Jen och jag tänkte tydligen likadant då vi båda beställde löjrom till förrätt och kungsflundra till huvudrätt.

Jag gillar menyer med få rätter.
Vi gillade att det var bra geografisk spridning av vinerna i restaurangens vinlista och satsade på en bärig och rödfruktig pinot från The Crossings i Awatere Valley på Nya Zeelands sydö. Vinet som finns i beställningssortimentet på Sb för 119 kr, har en ganska anonym doft. Vi hittade smultron, kryddor och fat. Smaken var lite mer expressiv med hallon, jordgubbar och ek. Fruktigt, enkelt och gott! 

Trots att det fanns amerikanska viner valde vi en
Pinot Noir från Nya Zeeland.
Vår förrätt bestod av löjrom från Vänern med blini och avrunnen fil. Eller avhängd som det hette i menyn. Löjrom blir såklart alltid helrätt och bovetepannkakan var härligt frasig.

Löjrom från Vänerna med blin, rödlök, gräslök, örter och avrunnen filmjölk.
Kungsflundror simmar inte omkring i våra svenska hav men när en stor rödspätta hamnar i restaurangköket kan de transformeras till fisken med det lite ståtligare namnet. Köket hade pocherat fisken som serverades med hummer-beurre blanc och potatiskrokett med tryffel. Vansinnigt bra! Kocken på Gullmarsstrand vet verkligen vad hen sysslar med.

Pocherad kungsflundra med sparris, tryffelkrokett och hummer-beurre blanc.
Fiskebäckskil är en härlig plats, även när det inte är mitt i sommaren och Gullmarsstrand Hotell är en skön retreat med riktigt bra restaurang. Hit återvänder vi gärna men då helst för en långhelg när batterierna behöver laddas eller om vi har vägarna förbi Bohuslän. 740-entusiasten Jenny när en dröm att besöka Volvomuseet i Göteborg och om jag ska följa med kanske ett lämpligt krav kan vara att övernattning sker i Fiskebäckskil.


Inga kommentarer: