Anpassad sökning

söndag, april 27, 2014

2009 Au Bon Climat Chardonnay Historic Vineyards Collection Talley Vineyard


Jag har länge haft ett gott öga till Au Bon Climat, speciellt till firmans vita viner. De passar min smak och plånbok och är alltid välgjorda med utmärkt balans. 

Det har även 2009:an från Talley Vineyard men efter att nyligen ha druckit 2012 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County blir den tyvärr ändå något av en besvikelse. Inte för att det är dåligt men för att det enklare vinet är så himla bra.

Talley Vineyards ligger någon mil inåt landet i Arroyo Grande Valley, San Luis Obispo County. Jag har ingen koll på vad Au Bon Climat menar med "Historic Vineyards Collection". Det finns åtminstone ingen information på hemsidan vad som anses ha gjort vingården historiskt sedan den började planteras av Don Talley i början av 1980-talet. 

Vinet har en härligt blommig, sötfruktig doft med päron, gula äpplen och apelsin. Också i smaken är frukten dominerande. Fatlagringen finns hela tiden närvarande men utan att den blir störande. Som sagt bra men inte så vibrerande fräsch som jag vill ha min Chardonnay. 2009 Talley finns i Sb:s vinkällarbutiker och kostar 271 kr.

Maten som vi serverade denna dag var en cajun-inspirerad, Alfredo-liknande sås med räkor och musslor. Den smöriga och gräddiga såsen fungerade helt OK till vinet men jag skulle gärna vilja hetta upp den lite mer med chili och då hade definitivt något annat vin varit att föredra. 


Cajun-sås med räkor och musslor

4 pers

1 kg räkor med skal
1 nät blåmusslor
1+1 gul lök, hackad
olja
3 dl torrt vitt vin
1 grön paprika, tärnad
1 selleristjälk, tärnad i små bitar
2,5 dl vispgrädde
3 msk smör
2 msk koncentrerad fiskfond
1 citron, zest och lite saft
2 msk cajun-krydda t ex Fiddes Payne
salt
vitpeppar
chili-flakesSkala räkorna men spara några till garnering. Sortera, skrubba och fixa till musslorna. Hetta upp olja i en kastrull och fräs 1 hackad lök utan att det tar färg. Häll på vinet och koka upp. Lägg i musslorna och koka i  3-4 minuter. Ta upp musslorna och låt svalna. Ta ur musselkött ur skalen. Hetta upp olja i en stor kastrull. Tillsätt resterade lök och grönsakerna och fräs utan att det tar färg. Tillsätt smör och låt smälta men inte brynas. Tillsätt grädde, fiskfond, cajun-krydda och citronzest. Sjud några minuter. Tillsätt räkor och musslor och låt dessa bli varma. Smaka av med salt peppar och chili. Stek under tiden några räkor i olja och använd som garnering. Några musslor som lagts tillbaka i skalen kan användas till samma sak. 

Penne och cajun-sås med räkor och musslor.

Inga kommentarer: