Anpassad sökning

söndag, januari 26, 2014

2004 Beringer Bancroft Ranch Merlot Howell Mountain


Det är fortfarande svårt att skriva om Merlot från Kalifornien utan att på något sätt nämna den tio år gamla filmen Sideways och framför allt Paul Giamattis rollfigur Miles utbrott mot druvan. Nu är det gjort men för att vara på den säkra sidan kommer här det legendariska klippet från filmen.


 


Både Jen och jag föll fullständigt pladask för Merlot från Napa när vi för några år sedan smakade oss igenom Blackbird Vineyards portfölj där flera viner är baserade på Merlot (och alla innehåller druvan). Dagens vin från Beringer är dock inte någon blend utan gjort på 100% Merlot. Druvorna till vinet kommer från firmns egen vingård Bancroft Ranch som ligger en bit upp på Howell Mountain, den första separata AVA:n i Napa Valley. Beringer som är ett av de äldsta vinerierna i Napa Valley, gjorde 1987 sitt första vin med druvor från Bancroft Ranch.

Vi dricker vinet till köttiga nötkorvar med svartpeppar från Taylors & Jones med mild kimchi. Det kanske låter lite konstigt att äta korv med bröd till det här vinet men det tycker inte jag. Jag har svårt att på rak ärm tänka mig en kombination som skulle fungera bättre till detta utmärkta vin.

2004 var en något problematisk odlingssäsong på Howell Mountain med mycket regn och både höga och låga temperaturer. I slutänden blev det med hjälp av några riktigt varma dagar i  slutet av sommaren, ändå helt OK. Ed Sbragia som i dag har titeln Winemaster Emeritus hos Beringer fick ihop ett vin som säkert kommer att fortsätta att utvecklas i ganska många år till.

2004 Beringer Bancroft Ranch Merlot Howell Mountain importeras av Treasury Wine Estates Sweden som inte har någon svensk hemsida. Info om vinet på svenska finns hos California Wine Club. Vinet som ligger i beställningssortimentet kostar 499 kr på Sb. Det låter som mycket pengar men vi kan ändå bara rekomendera det här vinet.

I doften möts vi av torkade körsbär tillsammans med jordgubbar, björnbär och svarta vinbär. Vinet har legat 25 månader på nya franska fat och bär på ganska tydliga spår av detta. Här finns också en ton av mörk choklad och lakrits.

Detta återkommer i den intensiva sötfruktiga smaken med jordgubbar och vinbär. I munnen känns vinet sammetslent men här finns en del runda tanniner. Även i smaken finns det tydliga spår av fatlagringen. Den ganska höga syran gör vinet extremt salivframkallande och eftersmaken sitter i mycket länge. Det här vinet vill vi ha massor av i källaren!

Beef and cracked black pepper-korv med kimchi, rostad lök och senap.

Inga kommentarer: