Anpassad sökning

söndag, januari 19, 2014

2012 County Line Pinot NoirÄven om jag läst någonstans att årgång 2012 av Pinot Noir från County Line inte är lika bra som föregångarna faller vi pladask för det fruktiga, eleganta och på samma gång något ruffiga vinet.

County Line är Eric Sussmans andraetikett efter hyllade Radio Coteau. Båda etiketterna importeras av Vinopia och det är bara att lyfta på hatten för att Zvonko & Co lyckats få vin till Sverige som tillverkas i så pass begränsade mängder.

Eric Sussman från New York startade Radio Coteau i början av 2000-talet och det blev ganska omedelbart succé. Eftersom Eric gärna ville göra rosé men inte tyckte att det passade under namnet Radio Coteau fanns det ingen bättre råd än att starta en ny etikett och County Line var född. Firmans rosé som görs på Pinot Noir har blivit ganska unisont hyllad och säljer slut i ett nafs. Även denna tar Vinopia till Sverige. Förutom rosé och den Pinot Noir vi provat gör firman också vin på Chardonnay, Syrah och Zinfandel.

County Lines hemsida upplyser inte speciellt ingående om 2012 Pinot Noir. Det enda jag hittar är att vinet har legat på neutrala franska fat, att det buteljerats ofiltrerat, samt en del tasting notes. Dessa hjälper till att bestämma att det ska serveras en ganska kryddig kaningryta när vi dricker 2012 County Line Pinot Noir. Vildkanin är bland det allra bästa kött jag vet och dagens rustika gryta med bland annat borlottibönor blir riktigt god och fungerar utmärkt till vinet.

Vi väljer att lufta det unga vinet några timmar innan vi sätter oss vid bordet. Doften är mycket fruktig med hallon, körsbär, plommon och jordgubb. De sistnämnda dyker upp både som färska, bugg-tuggummi och sylt. Här finns också en svag vaniljton, mineral och någon krydda vi inte lyckas namnge. Kan det vara five-spice?

Också smaken är härligt fruktig med främst jordgubbar och blåbär. Här finns en del fattoner och en rund, frisk syra. På samma gång både elegant och något oborstat. Vansinnigt bra redan i dag men vi lägger undan någon flaska för att se vad som händer. 2012 County Line Pinot Noir har tagit sig in i Sb:s ordinarie sortiment via god försäljning i beställningssortimentet. Vinet kostar 262 kr.


Kaningryta med borlottibönor

4 pers

olivolja

1 morot, skalad och delad i ganska grova bitar
2 fasta potatisar, delade i ganska grova bitar
3 vitlöksklyftor
2 små (eller 1 stor) gul lök, kvartade
1 gul paprika, skuren i ganska grova bitar
1 ancho-chili
2 dl rött vin
1/2 l kycklingbuljong (vatten + fond)
1 kanin, styckad i fem delar
vetemjöl
salt
peppar
riven muskot
1 näve (ca 2 dl) hackad persilja
1 burk borlottibönor, avrunna och sköljda

Hetta upp olja i en stor gryta med lock. Lägg i grönsaker och lök och fräs i några minuter. Häll på vin och buljong. Vänd kaninbitarna i vetemjöl. Stek i olja runtom. Salta och peppra. Flytta kaninen till grytan. Lägg den torkade chilin i grytan och riv i muskotnöt. Ta 5-7 drag på rivjärnet. Låt grytan småputtra i minst 1,5 timme. Lägg i persilja och bönor. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Kaningryta med polenta och ugnsrostad broccoli.

Inga kommentarer: