Anpassad sökning

söndag, februari 02, 2014

2010 Pyramid Valley Cabernet Franc Howell Family Vineyard


Cabernet Franc dricker vi inte speciellt ofta och Cab Franc från Nya Zeeland blir det ännu mera sällan. Jag tror att det är premiär för min del och de som fick den äran var Pyramid Valley Vineyards som ligger något tiotal mil norrut från Christchurch på sydön.  I förväg läste jag en del tasting notes på olika webbsidor för att konstatera om vinet skulle vara något för min smak. Däremot läste jag inte något på Pyramis Valley Vineyards egen hemsida. Det borde jag gjort.

I så fall hade jag kunnat konstatera att firman arbetar biodynamiskt ända sedan starten år 2000. Ni som följt denna blogg vet att jag inte har något emot att folk tror på hokus pokus men också att jag inte vill sponsra deras verksamhet med mina pengar. Hade jag varit mer uppmärksam hade jag letat vidare efter något annat vin och i så fall hade jag missat Pyramis Valleys utmärkta Cab Franc.

Givetvis menar jag inte att tramset med Rudolf Steiners påstådda uppenbarelser skulle innebära att det inte gick att göra bra vin. Naturligtvis går det och det har många troende antroposofer bevisat. Jag är inte sugen på att ge mig in på någon längre förklaring men min uppfattning är att de som går in för demeter-certifiering lägger ner väldigt mycket omsorg i och på sina viner och vingårdar och det är detta som gör att vinerna blir bra. Även många icke troende gör självklart samma sak med lika goda resultat men denna omsorg kanske inte är lika högprioriterad när det ska framställas billigt vin i stor skala.

De ekologiska inslagen i biodynamiskt jordbruk liksom de små kretsloppen och att välkomna insekter och"ogräs" till vingårdarna ser jag enbart som något positivt. Hela astrologipaketet och liknande ovetenskapligt trams som biodynamiker ägnar sig åt och som är bärande delar inom antroposofin kan jag däremot  inte acceptera och vill således inte hjälpa till att finansiera.


Nog om detta och över till vinet som kvalat in från beställningssortimentet till Sb:s ordinarie sortimentet och som började säljas den 2 september 2013. Flaskor finns i dag ett fåtal butiker och kostar 280 kr.  Vinet har en doft med körsbär, röda vinbär och björnbär. Här finns också viol, mynta och choklad. Det har legat 12 månader på franska fat och av detta finns det spår men särskilt tydliga är de inte.

Vinet har en ganska hög och skön syra. Här finns en hel del snälla tanniner och viss stjälkighet men framför allt är vinet saftigt och lättklunkat. I smaken finns körsbär, blåbär och röda vinbär och en del av bären är inte helt mogna. Det låter kanske inte som om jag är helt övertygad men det här är definitivt gott skit!

Jag har varit väldigt sugen på en bättre köttbit under veckan. Jen och jag äter nästan uteslutande vegetariskt på vardagarna och ibland blir suget efter biff alldeles fantastiskt stort. Därför stekte vi varsin utmärkt entrecôte som vi serverade med potatisgratäng och en sallad på röd mangold. Enkelt och helt rätt denna dag.

Entrecôte, potatisgratäng och röd mangold.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Härlig bloggpost. Man blir riktigt sugen att testa vinet. Dock tror jag Hawkes Bay ligger nordön vid Napier/Hastings. ;)

johan p sa...

Hej Magnus,

Du har naturligtvis helt rätt och det är där Howell Family Vineyard är belägen. Firman Pyramid Valley Vineyards har däremot adress på sydön.