Anpassad sökning

måndag, januari 06, 2014

2011 Kendall-Jackson Chardonnay Vintner's Reserve


Vintner's Reserve Chardonnay är det vin som blivit signatur för Kendall-Jackson. En hyfsat billig storsäljare, 171 kr på Sb,  som det varje år produceras ca 1 miljon lådor av. 

Historien bakom Kendall-Jackson som fortfarande är ett familjeföretag, startade 1974 när advokaten Jess Jackson och Jane Kendall rev upp en päron- och valnötsodling i Lakeport, nordost om Sacramento för att odla druvor att sälja till olika vinfirmor. I början av 1980-talet var dock priset på vindruvor lågt och en stor order ställdes in. Paret bestämmde sig då för att göra eget vin. Det blev en omedelbar framgång och snart var firmans Chardonnay det bäst säljande vinet i USA.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Mendocino i norr, via Sonoma och Monterey, till Santa Barbara i söder. Kendall-Jackson höll länge fast vid att blanda druvor från olika regioner och olika vingårdar  till sina viner men sedan mitten av 00-talet gör man också vingårdsbetecknat vin. K-J kritiseras ibland för att vinerna fått allt för mycket smak från fatlagringen men i alla fall för årgång 2011 håller vi inte med. 

Vinet är friskt med schysst syra och smak av citrus, päron och äpple. En touch av vanilj smyger sig också fram och det hela befinner sig i behaglig balans.

Doften är fruktig och något tropisk med gult och grönt äpple, apelsin, ananas och konserverade mandarinklyftor, sådana man har i Budapestängder. Också här finns det en del vanilj från fatlagringen.

Friskt och fräscht men kanske något anonymt tycker vi och Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay återkommer vi gärna till. Det gör vi också till maten som ursprungligen kommer från ett recept i Food & Wine som jag ändrat och justerat en del.


Kyckling i dijonsås

4 pers

4 kycklingklubbor
Salt
Peppar
Olja att steka i
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4 del hönsbuljong
1 msk rostade och mortlade korianderfrö
2 msk inlagd dragon, hackad
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk söt senap

Salta och peppra kycklingklubborna. Stek i olja på hög värme tills klubborna får fin färg på båda sidor. Sänk värmen,  tillsätt lök och stek några minuter till. Lägg i vitlök och fortsätt steka i någon halvminut. Häll på buljong och kryddor. Sjud i 10 minuter ta ur kycklingen och håll den varm. Tillsätt senap och crème fraîche och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingklubborna och servera. 

Kycklingklubba med en senapssås som också innehåller
korianderfrö och dragon. Till det ris och sallad.

Inga kommentarer: